2022-12-20 79 瀏覽
天氣咁凍,最岩就係食辣嘢,揀左呢間傳統啲嘅川菜餐廳。嗌左個酸菜魚,佢呢度個湯唔油,而且好夠酸,朋友食到讚不絕口。而且佢個酸菜魚仲有好多薯粉,真係包你飽。不過我地嗌左鱸魚,個人覺得魚肉比較少而且都好多骨咁,都唔係太夠滑,果然都係一分錢一分貨。另外仲叫左個香辣炒田雞,佢實質唔係太辣但就真係好夠麻,麻得好過癮。而佢啲田雞都切得好大舊,唔似其他地方咁碎上,可以食到好滑嘅啖啖肉。朋友好鐘意食蒜泥白肉,所以叫左個嚟食。個擺盤都幾靚,啲蒜都好香,辣到條脷痺痺地都幾過癮。菜方面今晚試左新嘢,捨棄左最愛嘅萵筍。呢個菜係將春菜切粒炒,春菜本身都炒不免有澀味,所以還好啦,如果可以做到唔澀就好了。嚟到川菜館點都要試下佢地嘅冰粉,不過真係有啲失望。因為佢個口感唔係正常得滑滑Q彈Q彈果種。佢食落比較硬身,同有點鞋,加試冇咩配料調味感覺有點咸。兩個人食飽飽都係每人250蚊左右,嗌餸食飯嚟講都算唔錯啦。

天氣咁凍,最岩就係食辣嘢,揀左呢間傳統啲嘅川菜餐廳。

兩個人食飽飽都係每人250蚊左右,嗌餸食飯嚟講都算唔錯啦。
2022-12-19