2017-07-28
係尖沙咀處理完事情,又係到搵野食既時候,酸辣粉引又發作,結果搵阿搵,行到來呢間位於佐敦與尖沙咀交界既四川菜館,一去到門口,見到好似沒我想食的酸辣粉,全部都係小菜為主,得兩個人,驚無乜岩既選擇,所以打算轉身離開之際,我見到門口menu下面有寫住酸辣粉一細字,為此我就立即改變主意轉身入店一入到門口被問有沒有訂位,即時驚一驚,沒訂位係咪無得食點知好彩剛剛有客人埋單,我哋兩個仲可以即時被安排坐卡位,好開心呢樣係李公子叫的,天氣熱,食一口涼粉是不錯,可惜味道較淡,沒有辣,也沒有麻味,不建議點食。因為見到每一台都有好大窩嘅辣椒,口水已經流,最後買咗水煮牛肉,來到既時候好大窩,好多辣椒粒,牛肉夠滑身,唔會太過un,配埋啲汁送飯一流,即時叫多個白飯,取消左碗酸辣粉而且牛肉兩個人食都算多,食極都仲有,材料算豐富,辣到適中,而且香又麻冰粉為甜品必食之選,製作手法簡單,而且配上黑糖水,小小芝麻粒,更香,食完辣菜,食一配冰粉落肚,作為完結,好滿足埋單兩個人要$300幾蚊,有小貴,但明白餐廳的地理位置,亦無可避免的價位。
一入到門口被問有沒有訂位,即時驚一驚,沒訂位係咪無得食
四川涼粉
水煮牛肉