星期六晚與朋友相約去書展,當然要食飽才有力氣將戰利品搬回家,於是我們決定先在銅鑼灣覓食。登龍街出名多餐廳選擇,行到街尾V-Point樓下見到「越男仔」個名幾盞鬼,仲有88折優惠,一於入去試下。食越南野當然唔可以錯過火車頭河粉。相傳越南火車站有河粉賣,越南人習慣在上下車時食碗河粉,所以一定要試下。成碗河粉有好多牛肉,有生牛肉、牛丸、牛筋、牛栢葉同埋烤牛肉,岩哂我呢D牛魔王本身對生牛肉有D卻步,但其實用D湯淥下佢就好快變半熟,好似打邊爐肥牛咁,其實唔洗驚。牛肉湯底好鮮甜,咁多種部位當中我最鍾意牛筋,因為D牛筋好粗,口感非常好,必食!湯檬方面,我們揀左手撕雞札肉椰汁酸湯檬粉。個湯係淡淡ge酸味,唔係蕃茄果種酸;有趣ge係竟然帶點椰汁香,可能我比較少食越南菜,係我印象中椰汁通常都係做甜品,但原來咁樣整檬粉都係好好味。手撕雞肉吸收左D湯汁,好惹味!小食方面,我哋嗌咗兩款檬紙卷, 因為睇嚟太吸引喇!明明係越南菜,但係竟然用三文魚同海膽嚟製作檬紙卷,蔬菜新鮮爽口, 三文魚同海膽都夠新鮮,創意滿分!平時對越南菜嘅印象係比較淡味,但係呢間餐廳似乎有針對香港人口味作出改良, 麵食同埋小食都整得好入味,價錢

越式火車頭河粉

食越南野當然唔可以錯過火車頭河粉。

手撕雞扎肉椰汁酸湯湯檬粉

三文魚檬紙卷

海膽手撕雞檬紙卷

平時對越南菜嘅印象係比較淡味,但係呢間餐廳似乎有針對香港人口味作出改良, 麵食同埋小食都整得好入味,價錢都好合理,會再來吃的!
2017-07-22
越式火車頭河粉