2024-01-27
❀ SUIT MODERN IZAKAYA SAKE BAR #上環 ❀❗近期最愛超級 日式小餐館唔食會後悔❗——————————————————位於上環嘅日西小餐館,係一個角落位置,平時可能唔係好顯眼,但真係超超級好食,強烈推薦一定要去💖菜式設計精緻美味,基本上隨意選一樣都會有驚喜,仲有sake pairing😆.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ ALL IN AUBERGINE $88 (4.3/5)本身因為有開心果所以嗌,點知真係超級好食🤩茄子非常清甜多汁,表面有竹炭醬,中間夾住開心果碎、乳酪,甜甜酸酸酸酸嘅配搭非常出色,係從未嘗試過嘅味道🫨.☞ PIGEON $218 (4.3/5)乳鴿烹調得恰到好處,完全媲美米芝蓮餐廳質素,份量仲要多一倍,二百幾蚊真係超值😍配上酸酸甜甜嘅藍莓醬同埋橙油,平衡返乳鴿嘅油脂😚.☞ YELLOW CHICKEN RICE $298 (4.4/5)好出色嘅三黃雞飯,但平過法國餐廳嗰啲好多倍☺️三黃雞表皮烤得香脆,肉質嫩滑多汁,雞油豐腴。重點係個飯真係好好味,做到煲仔飯飯焦,加入咗雞油、雜菌、酒香,食到我哋舔舔脷😋.☞ PINEAPPLE BASQUE $88連巴斯克芝士
❗近期最愛超級 日式小餐館唔食會後悔❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
本身因為有開心果所以嗌,點知真係超級好食🤩
☞ PIGEON $218 (4.3/5)
配上酸酸甜甜嘅藍莓醬同埋橙油,平衡返乳鴿嘅油脂😚
好出色嘅三黃雞飯,但平過法國餐廳嗰啲好多倍☺️
三黃雞表皮烤得香脆,肉質嫩滑多汁,雞油豐腴。
☞ PINEAPPLE BASQUE $88
連巴斯克芝士蛋糕都花咗心思。
芝士味香濃,仲有軟心口感。
睇吓有醃製過嘅菠蘿,配上香芋雪糕,好特別😙
——————————————————
✨整體味道: 4.4/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4.2/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
真心大推呢間餐廳🥰每樣菜式都好,而且價錢非常合理,唔食真係會後悔🥳