2015-10-26
好耐無食過海鮮,踏入秋冬季,海鮮更肥美。經朋友介紹,去左間新開嘅氣鍋專門店,有咩咁特別!? 我FD話用料夠“新鮮”位置都好方便,就係朗豪坊斜對面。高3層,入到餐廳,裝修格調簡約新派,坐位寬鬆,光線充足。一開始叫左個刺身拼盤,龍蝦同象拔蚌係個海鮮缸撈出來,無得輸!先品嚐一下新鮮龍蝦刺身,龍蝦切得好薄,啖之香甜,清爽得黎帶點脆。而象拔蚌味道一樣夠鮮甜,肉質脆嫩,正所謂一分錢一分貨。講到吃象拔蚌,腩位我就最喜愛用椒鹽的方式去做,再用來送酒就一絕。成個刺身拼盤有龍蝦,三文魚,象拔蚌,希靈魚,八爪魚………食哂D刺身,淨底龍蝦頭有咩用呢? 黎得吃氣鍋,當然要有最好食法。原來可以分兩層,底層用來煲粥,再係鋼盤上放上其他海鮮蒸煮。咁就可以吸收其他海鮮精華,整返個香濃海鮮粥底。我唔係一個鐘意吃蝦嘅人,因為要剝殼。不過朋友介紹到海花竹蝦好鮮,一定要吃,重提我,要清蒸。上枱時,D海蝦生猛到跳出隻碟,我就以十秒十出速度掉佢入鍋爐。用上高溫高壓的蒸氣方式蒸煮,所以只需5分鐘左右便可。可能因為高壓氣鍋關係,特別多汁爽口。我覺得如果加左蒜蓉的話反而會覆蓋本身原有鮮味。(有人剝埋殼就Perfect)第三味紐西蘭蟶子皇
位置都好方便,就係朗豪坊斜對面。
高3層,入到餐廳,裝修格調簡約新派,坐位寬鬆,光線充足。
而象拔蚌味道一樣夠鮮甜,肉質脆嫩,正所謂一分錢一分貨。
原來可以分兩層,底層用來煲粥,再係鋼盤上放上其他海鮮蒸煮。
咁就可以吸收其他海鮮精華,整返個香濃海鮮粥底。
我唔係一個鐘意吃蝦嘅人,因為要剝殼。
不過朋友介紹到海花竹蝦好鮮,一定要吃,重提我,要清蒸。
用上高溫高壓的蒸氣方式蒸煮,所以只需5分鐘左右便可。
我覺得如果加左蒜蓉的話反而會覆蓋本身原有鮮味。
(有人剝埋殼就Perfect)
第三味紐西蘭蟶子皇
黃芥辣???配蟶子???
原來係黃椒。食落又幾正,少少辣味,同蟶子match得剛剛到位,不失海鮮應有鮮味。
店主可為有心人。發現到一個新驚喜。
中式煮法,西餐氣派,黑松露煎帶子意粉就食得多,西餐意粉VS中餐粉絲
蒸真係第一次。
第五味又係新驚喜-貴妃蚌配上芝士
只能說芝士再唔係西餐、韓國人本領。百分百夾。
最後結晶品出爐
粥底吸收哂上面眾多海鮮嘅日月精華再加上龍蝦頭更見鮮甜,再用上日本珍珠米配搭著日本南瓜和新鮮豬筒骨。
題外話/補充資料:
吃到最後,我有個小貼士比大家參考,我suggest先由口味較清淡的海鮮食起,如: 花蛤皇同花竹蝦,然後可食黃椒蟶子或黑松露蒸元貝等等。
PS:我對個洗手間有D失望。