2010-08-18
未來日子樣樣叫加價, 無論食得唔食得的也不停地喊加加加 我地呢班打工仔日子真苦, 又唔見老細加人工 攪到胃口都無埋...剛剛蛋糕癮又發作 於是晚飯環節也跳過了, 直接買蛋糕食 (藉口) 實在對幾個月前食過的栗子山難以忘懷, 於是跑到了city super 去 廚櫃內是多采多姿的美美蛋糕, 於是又要從新洗牌 眼睛已轉移到 Fresh Fruit Tart , 墟起的生果不是來來去去的士多啤梨, 桃等畢竟要 $35 生果必然地升呢加料 Blueberry, Raspberry, Mango, 西柚 … 顏色頓然也豐富了不小 中間只有量小的custard 作黏緊生果之用, 對我來說就very good, 因為我係唔喜歡custard的質感, 而最底的餅皮也非得個外殼, 整個餅皮是實心的, 也夠鬆化香口, 實心的部份也有微微的蛋味, 好味又夠飽肚 一不離二 : Caramel Pudding (雞蛋布甸) 上回已試過綠茶味, 今次要回正軌了 $22 來說份量頗袖珍, 第一口感覺雞蛋味唔夠香濃, 幼滑程度只叫一般, 不知是否太心急,食到杯底留下小量的咖啡糖漿(應該係要撈埋布甸同吃)
我地呢班打工仔日子真苦, 又唔見老細加人工
攪到胃口都無埋...
剛剛蛋糕癮又發作
於是晚飯環節也跳過了, 直接買蛋糕食 (藉口)
廚櫃內是多采多姿的美美蛋糕, 於是又要從新洗牌
畢竟要 $35 生果必然地升呢加料
只好直接飲下肚了, 滿足 !
如要比較我會喜歡上一次的綠茶布甸, 但畢竟這個便宜兩蚊啊 ~
$57 完成是夜晚餐, 荷包沒有慳左而係比正常地吃晚飯還要貴左
但無計, 就是因為喜歡 !