2018-09-15
正所謂搵食艱難,師傅呢期搵食竟然食到去長沙灣 ,講真呢一區真心陌生,完全冇頭緒有乜嘢好食 ,唯有四圍逛四圍行,希望好彩入到一間似樣嘅食店啦!行行下突然間比呢間食店深深咁樣吸引著,點解咁吸引師傅呢? 莫非有水著侍應? 非也非也! 原因係呢間食店個環境係一間好懷舊嘅茶餐廳或冰室咁樣,今時今日香港地呢啲食店已經買少見少,師傅見機不可失,唔理三七廿一,即刻推門入去。入到去都幾多人,加上中午放食飯時間,人流都唔少,好彩一支公好易有位,坐低後就拿拿聲睇下有乜選擇,講真呢啲懷舊嘅食店,第一都唔係注重喺食物度,係食個風味,最後師傅決定柯打簡簡單單嘅茄汁燴豬扒飯,加一杯凍檸茶。等就真係唔使等好耐就有得食,不過係等嘅過程中,師傅見到呢間食店嘅麵包不斷咁樣出爐,唔知係菠蘿包定蛋撻啦,總言之不停咁樣出爐,雖然真係唔知係唔係自家製,不過呢種感覺真係買少見少啦,係別有一番風味。說時遲那時快茄汁燴豬扒飯放咗喺師傅面前,老老實實賣相真係唔會特別吸引,話明食風味嘛,就係嗰啲懷舊式嘅風味,茄汁上佈滿少少雜豆,豬扒斬件,先試過汁,講真嗰汁又冇乜特別出色,正正常常送飯可以,至於豬扒都唔算太薄,正常分量正常嘥屎,豬扒入口鬆腍,
等就真係唔使等好耐就有得食,不過係等嘅過程中,師傅見到呢間食店嘅麵包不斷咁樣出爐,唔知係菠蘿包定蛋撻啦,總言之不停咁樣出爐,雖然真係唔知係唔係自家製,不過呢種感覺真係買少見少啦,係別有一番風味。說時遲那時快茄汁燴豬扒飯放咗喺師傅面前,老老實實賣相真係唔會特別吸引,話明食風味嘛,就係嗰啲懷舊式嘅風味,茄汁上佈滿少少雜豆,豬扒斬件,先試過汁,講真嗰汁又冇乜特別出色,正正常常送飯可以,至於豬扒都唔算太薄,正常分量正常嘥屎,豬扒入口鬆腍,不過就帶少少乾身,整體上算合格。至於杯凍檸茶師傅就覺得真係出息,茶底濃香,唔會覺得甜,味道洽到好處,食完個飯飲呢杯凍檸茶即刻原一種消滯嘅感覺。
總括嚟講食物質素正常,環境擺明食懷舊風味,所以師傅比夠十分,而價錢都唔算平,44蚊一碟飯仲未包嘢飲,套餐價加八蚊凍飲,五蚊熱飲,埋單師傅畀咗52蚊。正常價錢正常水平,但個環境冇得輸,懷舊風味確係可取,呢種違失了的感覺就好似初戀咁,唔係最好,但就好鬼回味,所以師傅有機會都會黎回味下初戀!