2022-09-23
今日來到IFC試食是傳說中的東京米其林拉麵店金色不如婦雖然它已經在香港開張了很久,一直在口袋名單內,今次終於試到了,果然值得米其林1星的頭銜!店鋪環境不大,坐位與坐位間都幾窄,如果一大班人來食唔係好岩,因為好多都係1-4人枱😂😅牡蠣拉麵(期間限定)🍜$128湯底清甜帶有滿滿的醃蠔的鮮味,生蠔入口爽滑,濃郁的鮮蠔味湧上舌尖,好正好好味!值得推介!不過個拉麵同平時食開嘅拉麵有少少唔同,拉麵質地有啲似蕎麥麵,由於太幼身所以令口感唔咁厚實,喱個位有小小扣分,整體加埋都有90分⭐️正!貝汁醬油拉麵🍜$128呢個係佢嘅主打拉麵🍜!先講個湯底先,湯底有滿滿嘅醬油味但又唔會太油膩啱啱好!反而個重點係個叉燒度!叉燒係肥而不膩!入口即溶爽滑彈牙!不過略嫌碗麵細咗少少😂男士嚟食可能要食兩碗先夠飽!是次體驗我會比85分!可能係我唔係好習慣食幼面嘅拉麵口感,而且價錢亦略貴。反而期間限定嘅牡蠣拉麵印象比較深刻,牡蠣嘅鮮味令人一試難忘😋😋
金色不如婦
牡蠣拉麵(期間限定)🍜$128