2017-03-30
一些食物理論上可一個人食,但獨食總不及與朋友邊食邊吹水過癮,所講的便是雞翼這東西。尤其是往日本居酒屋食「手羽先」(即雞翼),更需有酒友相伴。忽然很想食名古屋名物的炸雞翼。食名古屋雞翼出名的連鎖店「世界の山ちゃん」繼尖沙咀店後,近日在銅鑼灣呢邊開了新分店,剛好朋友在呢區返工,便一同前往,渡過愉快的一夜。唔駛諗,先來此店最出名的夢幻雞翼。細細隻,唔易飽、送啤酒一流。雖然雞翼看來乾身了點,但吃落感覺不油又不柴口,加上其有獨本秘方的胡椒味粉,真係食唔停口。名古屋另一名物是赤味噌,叫番個赤味噌炸豬肉串,又香口又甜甜地兼啖啖肉,我同朋友都好like。而那些椰菜用來點味噌吃,又幾好食喎。叫多個鐵板扁麵。汁帶微辣,有些豬肉碎,粗粗的麵條好吸汁,有驚喜。唔夠喉,叫多個黑色雞翼,再配番杯Highball。黑雞翼味道又鹹又甜,濃少許,但感覺還是夢幻雞翼好味D。最後叫多個味噌烏冬,反而沒我想像中濃味,味道OK,但談不上特別。埋單前以為唔貴,但食吓食吓連酒水每人都要三舊水,可見雞翼這東西的魔力,是會令人失去理智的。
夢幻雞翼
味噌豬肉串