2020-04-06 2222 瀏覽
姐夫家姐請飲茶,不過疫症下外出飲食亦要格外小心,今次姐夫選擇嘅中菜館真係令我食得安心,唔止環境闊落,枱同枱嘅距離夠大,而且食用餐具會浸喺100度熱水裏面,客人嚟到先設置,確保乾淨。職員帶我哋去到落地玻璃前嘅餐枱,窗外嘅海景真係令人感覺舒適,可惜今日嘅雨又霧遮擋咗一半。食物方面味道唔錯又足料,賣相精美,而且籠籠都出緊大煙,好新鮮。服務方面職員有禮有笑容,而且午巿正價食品有8折,環境服務品質嚟講性價比幾高。笋尖原隻鮮蝦餃,粒粒都飽滿,蝦肉爽口,皮唔厚,夾起亦無爛,唔錯。沙巴鮮蝦燒賣皇,大大粒,漲卜卜,幾好。不見天韮皇鮮蝦腸粉,每件腸粉都有粒大蝦仁,腸粉幾滑。香滑馬蹄牛肉腸粉,呢個我覺得牛肉太淋,味有啲怪。鳳梨鹹水角,好可愛嘅造型,咬落去又熱又軟糯。芋絲脆春卷,新鮮炸起,好香脆。豉蒜蒸新鮮排骨,排骨新鮮肥瘦適中,入口有少少油潤感,好味。醬皇豉蒜蒸鳳爪,鳳爪夠入味。高湯花膠瑤柱灌湯餃,有塊膠同蟹柳喺面好養眼。椒鹽雞軟骨,炸得幾好,夠脆,又唔會太乾太硬,好味。海蜇燻蹄,燻蹄夠厚,味道可以無特別。養顏紅棗糕,唔黐牙唔會太甜,唔會有膠嘅口感。招牌奶皇千層糕,好鬆軟,有奶皇味及蛋香味。
姐夫家姐請飲茶

沙巴鮮蝦燒賣皇,大大粒,漲卜卜,幾好

不見天韮皇鮮蝦腸粉,每件腸粉都有粒大蝦仁,腸粉幾滑。
香滑馬蹄牛肉腸粉,呢個我覺得牛肉太淋,味有啲怪。

鳳梨鹹水角,好可愛嘅造型,咬落去又熱又軟糯

芋絲脆春卷,新鮮炸起,好香脆

豉蒜蒸新鮮排骨,排骨新鮮肥瘦適中,入口有少少油潤感,好味

醬皇豉蒜蒸鳳爪,鳳爪夠入味。
高湯花膠瑤柱灌湯餃,有塊膠同蟹柳喺面好養眼

椒鹽雞軟骨,炸得幾好,夠脆,又唔會太乾太硬,好味

海蜇燻蹄,燻蹄夠厚,味道可以無特別。

養顏紅棗糕,唔黐牙唔會太甜,唔會有膠嘅口感

招牌奶皇千層糕,好鬆軟,有奶皇味及蛋香味

2020-03-28