2022-08-07 1313 瀏覽
一喜食堂嘅位置一啲都唔起眼。要搵到佢真係好講緣份😂😂 不過當你見到佢,你就一定會俾佢嘅擺設吸引。超人公仔,鐵甲萬能俠,好多都勾起愛嘅童年回憶。當然單憑精緻嘅擺設同佈置,係今時今日一定唔足夠。佢哋嘅餐牌選擇唔算特別多,主打都係一啲傳統日式菜,包括拉麵,咖喱飯,仲有一啲佐酒小食,例如唐揚炸雞,沙律等等。我哋兩個人就嗌左咖喱雞飯同埋和牛烏冬。(1) 咖喱雞飯- 首先佢個雞肉質感做得非常出色,你唔好見佢隻顏色好似好淺色咁,其實啲雞肉係慢煮而成嘅。咖喱汁亦都唔係市面上一般買到嘅咖喱磚,而係加咗一啲獨特嘅配料同香味。米飯當然一定係選用日本米,好有日本家常菜嘅感覺🥰🥰(2) 和牛烏冬- 和牛就比較薄切嘅,對於食肉獸來講可能未必得到滿足。不過佢個湯底都係用肉骨熬製而成,再加上一啲日本蔥,紫菜,以及係溫泉蛋,食落去嘅感覺都令我非常滿足。見到隔籬位有人嗌咗炸雞,我都好似好吸引,不過我哋實在食得太飽啦,唯有下次再幫襯🥰
一喜食堂嘅位置一啲都唔起眼。要搵到佢真係好講緣份😂😂

我哋兩個人就嗌左咖喱雞飯同埋和牛烏冬。

(1) 咖喱雞飯

(2) 和牛烏冬

2022-07-31
10 分鐘 (堂食)