2009-07-27 22 瀏覽
媽媽時常睇韓劇,有時會冇野做陪佢睇,見到劇中的人食既野好似總係同我一般食的韓國野好唔同。成日都見到佢地係屋企都係食炸醬麵,又或者將啲湯呀,菜呀撈埋落啲飯度,食得好滋味。聽說金巴利街有一家又平又正宗的平民韓國餐廳,一於就帶埋母親大人去食。一去到已經發現到兩樣野同之前想似中不同。第一係原來裝修都不錯的,起碼好光猛,好乾淨。雖然都係木頭枱枱凳凳,但都算市市正正。第二係價錢冇我想像中咁平,每樣野都要五十蚊以上,雖然已比一般香港的韓國料理平,但以佢個格局仲以為會平啲。店內的員工雖然全部都唔係好識廣東話,但餐牌有晒相同編號,只需寫食物編號寫係張單上遞畀佢就得。先講一講前菜三小碟,分別係泡菜、辣蘿蔔同酸蘿蔔。泡菜味道很咸,不太辣,味道不太討好,但菜係幾爽脆。辣蘿蔔跟泡菜一樣,都係味道唔得,蘿蔔不錯。酸蘿蔔就如果再酸一點兒就好了。前菜總括來說唔係太好,同埋如果多啲選擇(如我最鍾意的芽菜菠菜就好了)會好啲。再先來的係炸醬麵。從未食過韓國的炸醬麵,未知道是否正宗,但賣相似中國北方的炸醬麵黑黑的,同電視中睇的一樣。食落味道都好清淡,帶點海鮮醬的鮮甜味。入面仲有洋蔥、荀同(好少好少)的肉碎;洋蔥為整碗麵帶來甜

再先來的係炸醬麵。從未食過韓國的炸醬麵,未知道是否正宗,但賣相似中國北方的炸醬麵黑黑的,同電視中睇的一樣。食落味道都好清淡,帶點海鮮醬的鮮甜味。入面仲有洋蔥、荀同(好少好少)的肉碎;洋蔥為整碗麵帶來甜味同口感,肉碎就少得太可憐...聽講韓國的肉係好貴的,所以個度啲人好少食,但依度係香港,賣五十蚊一碗都仲咁孤寒-_-?講番食物...個麵好特別,比中國同日本的麵都更煙韌,很有彈性,不錯。總括來講係不錯的,但未至於好好食,當食過正宗(希望係)的韓國炸醬麵就算了。

之後的泡菜炒年糕非常失望。韓國年糕同麵一樣又係零舍煙韌,而且形狀係圓桶形,比上海年糕更好咬口。材料不錯,卻畀個汁糟蹋了所有事﹗個汁好甜好甜,甜到諗緊係咪當左鹽係糖...。又甜又辣味道好奇怪,有點兒頂唔順。

食完兩樣野之後又未飽晒,就諗住記多樣野。本來諗住叫個泡菜豬肉飯,但好驚個汁會同個年糕個汁一樣,最後叫左個烤牛肉飯。好快就到了,牛肉飯新鮮熱辣整出來,但牛肉又係好少好少-_-。雖然係咁,味道卻好好,甜度剛剛好,大白菜同紅蘿蔔令到個飯更有爽口感。不過因為飯只不過係白飯,缺乏了飯焦香,總係覺得爭左啲野,加二十幾蚊要個石頭鍋可能會更好。

成餐飯都同想像中有所出入,但總算食到了一直以來韓劇的味道了﹗
不太合格的前菜
炸醬麵