在香港吃一頓高級日本菜的晚餐,閒閒地位位二三千,吃完真的很肉赤!經朋友口中得知 這家日本餐廳"花木"走中高檔路線 今日光顧兩個人食咗一千蚊 已經好飽 而且質素做相當高tim!餐廳有得坐檯或者吧位位置 我同朋友當然選擇坐吧位啦 除咗可以欣賞廚師嘅功架手勢之外 仲可以同廚師做個近距離嘅接觸 有互動的交流 而且可以滿足我視覺及味覺的享受特選壽司十本$348這裏除咗可以自選特定壽司之外 亦都可以叫這個特選壽司 壽司款式是由廚師發板的 廚師會按當日時令刺身安排 不時不吃十本壽司包括 中拖羅,油甘魚腩,深海池魚, 金目鯛,大尾魷,海膽,牡丹蝦,赤貝,帆立貝……每款壽司飯都加咗赤醋 赤醋嘅味道比較濃郁 而且壽司飯大小適中 上面嘅刺身全部大過嚿飯 這樣才是食壽司的樂趣花木刺身激安盛$398刺身亦是由廚師發板的 除咗全部可以話好新鮮之外 我都唔知仲有咩嘢可以形容廚師擺設非常漂亮 仲加咗食用花做裝飾 高雅又不失氣派刺身款式包括 深海池魚,赤貝, 牡丹蝦,吞拿魚,油甘魚,海膽,墨魚等油甘魚壽司 說真心的很久很久沒有吃過有甘美的油甘魚了 確實一分錢一分貨 物超所值和廚師交談之中得知我鍾意食海膽 廚師真係安排咗

特選壽司十本$348

花木刺身激安盛$398
廚師擺設非常漂亮 仲加咗食用花做裝飾 高雅又不失氣派

廚師交談之中得知我鍾意食海膽 廚師真係安排咗海膽刺身畀我 好感動呀! 味道鮮甜甘香帶有點點海水味 入口即溶 好味到暈

另外散叫咗兩片大拖羅 每片$88 入口即溶嘅感覺 魚油嘅香味充斥整個口腔 而且用厚切嘅方式呈現 抵食

薄切真鯛 切得好薄好薄 晶瑩通透 廚師建議點酸汁一齊食 酸酸味味好開胃 而且魚肉爽口彈牙 後者仲有一份鮮甜味

單點壽司 三文魚籽特選軍艦$22 紫菜夠脆 中間嘅三文魚子咬入口卜卜聲 味道鹹鹹鮮鮮 一啲都唔腥
左口魚邊壽司$22/件 魚油味豐富 裙邊煙韌有咬口 魚肉滑溜 火炙過更能帶出魚脂的香味

最後叫咗兩客甜品作為這餐的完美結束 甜品是自家製的芝士蛋糕及士多啤梨奶凍 吾太甜,好味!