2017-07-22
琴日放工約咗同事去食晚飯,最後決定食日本野,就上網搵左呢一間觀塘工業區上樓日式餐廳。門面唔算特別,掛咗個手掌印燈罩喺度,入到去人有三急去個廁所,但係見唔到有洗手間,原來個洗手間收埋係李小龍嘅公仔後邊,咁就等我會一會佢!😂環境有日式加現代嘅風格,幾fusion.首先我哋叫咗一個全條蓮子鯛二食刺身加壽司$398。價錢係有啲貴,但想試好耐。因為刺身都係每日喺日本新鮮運來,所以肉質好新鮮結實,特別鍾意佢個壽司,連埋皮食更有咬口,本人鍾意用咬口嘅感覺。另外佢仲將魚肉剁碎加入蔥,俾你加埋紫菜同埋有個酸蘿蔔汁俾你點嚟食,好開胃好新鮮。佢擺咗啲金箔係啲魚肉上面感覺更加矜貴。之後再叫左三件吞拿魚壽司同一件鰻魚壽司。我就試咗最左手面粉紅色嘅大拖羅,即係最肥美嗰一部份,真係入口即溶,魚肉好新鮮細滑。中拖羅就係中間個個,油花較少,最右手面就係食開嘅赤拖羅,油分最少。同埋我試咗個鰻魚壽司,睇落好似好乾,但其實係就非常多肉汁,做得好好食,你火槍輕輕燒更香口,而且鰻魚好有質感。食到有啲口渴就叫咗一杯日本哈密瓜奶昔來飲。奶昔裏面充滿着哈密瓜肉同埋鮮奶,非常知足料,冇咩點加水喺裏面,口感一流,甜到剛剛好,蜜瓜非常之甜,
食到有啲口渴就叫咗一杯日本哈密瓜奶昔來飲。奶昔裏面充滿着哈密瓜肉同埋鮮奶,非常知足料,冇咩點加水喺裏面,口感一流,甜到剛剛好,蜜瓜非常之甜,冇叫錯!
之後再叫左個澳洲M4和牛鐵板飯。賣相好靚好似一朵花咁樣。侍應會幫你將啲蛋同汁撈落啲飯度,然後就炒熱佢黎食。啲和牛非常之新鮮,油花分布得非常之均勻,完全冇咬唔開嘅感覺, 牛味都非常之濃。食埋呢個就真係差不多飽啦。
最後梗係唔少得呢一個飯後甜品,梳乎梨pancake配雲呢拿雪糕。個pancake嘅口感真係好似梳乎厘,裏面好似摩斯咁,依個雲呢拿雪糕應該係自製嘅,好得意,裏邊有啲冰粒會買個pancake食唔錯!
價錢都唔平,但勝在用料新鮮, 質素高,同埋可以食到全條嘅魚刺身,貴少少都值得。☺️