2022-08-22
久仰大名, 打電話約到閒日lunch time嚟摘星, 係莫san帶領下已經連續7年米芝蓮一星, 雖然我張檯唔係莫san主理, 但都超級難忘Lunch set最平$380有交易, 連同甘鯛魚都係$430, 不過一場嚟到就食到最好$1280 I M 精選午餐, 相對份量當然比較多, 到晚飯時間都未餓型格黑色裝潢, 加埋半圓條子天花, 師傅背後燈箱, 未食環境先加10分是日前菜 - 三文魚籽茶碗蒸密鋪嘅三文魚籽本身已經賞心悅目, 蒸蛋滑溜但唔鬆散, 加埋飽滿三文魚魚子爆出鹹鮮, 醒神開胃甘鯛魚必食嘅一道, 整件魚半煎炸將魚鱗炸脆, 全程冇開鑊蓋用熱力再將魚肉蒸熟, 剛好熟透, 魚肉鮮嫩魚鱗卜卜脆, 配上南瓜忌廉汁更上一層流嘅清甜龍蝦汁醬係加咗龍蝦殼煮嘅南瓜忌廉, 顏色較深, 味道當然都濃啦, 跟上綠茶麵就可以一滴汁都唔浪費啦香煎鵝肝鵝肝油脂入口即溶, 配將山藥刨蓉再煎成餅墊底,吸油 外脆內軟而且減油膩感特選A5和牛柳圖中牛柳為Medium, 淨食牛肉滿口牛香, 牛柳本身少油花, 相對有咬口有肉感其實更好, 蒜片非常香口, 鮮磨芥末都出色, 要解膩定香口就自己揀麵豉湯用返龍蝦穀去煲, 仲有隻
是日前菜 - 三文魚籽茶碗蒸
用返龍蝦穀去煲, 仲有隻龍蝦鉗食, 無浪費
剛剛好嘅濃味去解膩迎接炒飯 炒飯
粒粒分明有鑊氣油潤嘅炒飯, 連同櫻花蝦、蘭王蛋、蔥花, 無敵香口惹味, 日式炒飯中佢係我心目中top1 炒時令蔬菜
芽菜加蔥段炒, 跟上之前牛柳已經出場過一次嘅蒜片 雪糕
甜美完結就冇揀咖啡, 綠茶同芝麻味 雖然師傅比較沉默, 但每道菜都有簡單介紹菜式, 而且會解答問題, 上菜節奏合理, 整體用餐體驗極之良好