2019-05-31
我係一個米線迷,經常試大大小小既米線店🧐。但米線陣係一直想試又無機會試,今日經過哩區咁岩有分店,一於就試下先。我叫左大汗豬扒🥩擔擔米線,朋友就叫左美國肥牛手打豬肉丸麻辣湯米線🐮🐷🔥。大汗豬扒既辣粉係哂底,完全沾唔上係豬扒,所以可想而知辣極有限,如果就咁點個粉係幾香辣,但可惜可惜。不過豬扒就炸得香脆可口又唔會皮肉分離❌,切埋件就方便哂食。米線睇落同一般擔擔麵唔太一樣,比較偏黃,食落花生味🥜香濃,初初食唔辣,慢慢有陣辣味湧出黎,唔係辣到噴火個隻,辣度對我岩岩好,不過越食越重口。值得注意係湯底好油,大家小心選擇。-朋友既麻辣湯米線叫左少少辣🌶,但仍然辣勁十足,麻味欠奉。豬肉丸口感似鯪魚肉,味道尚可;肥牛一般貨色,無咩牛香味。整體黎講,完全符合連鎖店既要求,不過不失。如果偶爾想食米線,但附近無咩選擇,都可以再幫襯下⭕️。-