2012-05-20 1245 瀏覽
時間真係過得好快 , 轉眼間已經跟佢簽左份 "合約' 25 年啦, 除了多左2 個小朋友 ,唔經唔覺人都老左好多.....我兩早已向公司請假 , 原本預備拋開2個電燈泡 , 來個二人世界去廸士尼玩一天+ 自助晚餐 , 但可惜天公不造美 , 連續幾天都天陰陰, 4月19日一大清早已經開始下大雨, 一直落個不停, 心情差極了 中午時間老公提議去機場行行啦, 屋企樓下有巴士站直到機場, 連雨傘都不用開, 一來聽朋友說過機場客運大樓2 期有好多商店又有4D立體電影院 , 二來可以出去行行總好過在家發呆, 一於行動 ....去到場機食完下午茶, 想買飛看戲才發現4D立體電影院裝修唔開, 天呀 !!!! 又一次愚弄我們了 (>.<) 不過最後都好彩有大發現 ---- 新羅寶早兩年前去過尖沙咀美麗華商場內的新羅寶, D 韓式燒肉好好味, 除了十多年前去韓國旅行 , 導遊帶我們去通常只有當地人幫襯正宗地道韓燒之外 , 尖沙咀新羅寶可說是我們在HK試的好味韓燒之首了, 可惜價錢比較貴了一點 , 不可經常幫襯.今次的大發現, 仔細看清楚是同一集團分店, 即使要多等約兩小時才是晚飯
唔經唔覺人都老左好多.....

大雨, 一直落個不停, 心情差極了
中午時間老公提議去機場行行啦, 屋企樓下

今次的大發現, 仔細看清楚是同一集團分店, 即使要多等約兩小時才是晚飯時間
( 當時未到黃昏 ) 都決定要等 , 仲 CALL 埋亞女來一齊食.

不用等位, 餐廳都幾大但只得幾枱客, 侍應服務一流, 三個人ORDER 一份二人餐,
打算上菜後如果份量少的, 便再加一份一人份量的商務套餐, 好快已經陸續有六小
碟前菜, 生肉, 菜, 飯,炒粉絲等等送上來, 看似份量不太多, 但我們合三人之胃, 才勉
強食完這個二人餐, 唔怪之得落單時個侍應叫我們不用加那份一人的商務晚餐了.

主菜中分別有牛肋骨 , 豬肉, 各有千秋, 兩樣都好好味, 正. 好正

炒粉絲外間好多地方都有, 這裡的看似一般 , 但味道和口感都好好 (可能有D偏心)

唯一唔得的就是那份生雜菜, 侍應說用來包燒好的肉一齊食, 一個大碟上放了幾款
不同生的菜葉 , 各有幾片, 除了薄荷葉, 其他的都不知名 , 雖然菜葉確是好鮮嫩綠,
但全部都帶有十分濃烈草味, 一入口完全將D肉味搶走晒, 棄權唔要

餐廳在電梯底, 稍微隱蔽
二人餐有兩款選擇
第二行右邊的原以為是辣羅白, 點知原來是甜番薯^.^
主菜--- 燒牛肋骨肉, 好正
豬肉都好好味
足料炒粉絲
商務套餐, 有幾款選擇 約90-118元 / 份, 唔算貴
題外話/補充資料: 另外用匯豐信用卡有九折, 三個人都只是食左 $460 元, OK 啦. 如果想清淨舒服的享受韓國餐 , 這裡絕對是好地方呢, 新羅竇, 等我呀 , 一定會再找你....
2012-04-19
慶祝紀念