2018-12-09 832 瀏覽
9/12/2018下午,陪家母飲茶,就試下深水埗龍庭。等位要廿分鐘,輪到我們就入內,坐低先知道要搭枱,頗令人無奈。見到附近有空枱,問可否移坐該處,侍應表示該枱唔會有人執,而佢亦唔會執,令人無語。廣東人飲茶,除咗茗茶,點心亦係主要特色所在。該茶樓並不提供名貴茶種的茶葉,所以只叫了普通壽眉,但茶葉非常碎,令喝茶的時候要飲埋茶渣,體驗頗為不佳。點心質素粗疏,部分可以用劣質形容。只可果腹,未能做到賞心悦目的效果。茶樓非常嘈吵,又加上要搭枱,其實未能令食客真正享受"飲茶",要靜靜地飲個茶,食個包,吹下水就只可奢想啦!該酒樓優勝之處係食物分量大,價格親民。但相應地,服務水平,環境氣氛,及食物質素皆属中下。坦白講,龍庭並非香港最差的中式茶樓,但離好確實還有段距離。廣東人嘅飲茶文化源遠流長,風雅至極,即使列入世界文化遺產亦當之無愧。可惜今日既淪落到如斯地步,實在令人感慨,亦糟蹋了"飲茶"兩字,希望業界自強自重。

廣東人飲茶,除咗茗茶,點心亦係主要特色所在。

义燒腸粉
燒賣
咸菜猪肚煲
炸春卷
2018-12-09
15 分鐘 (堂食)
义燒腸粉
鯪魚球