2005-03-20
某一次與建築界既老友閒談中得知呢間大排檔燒味一到中午時份的燒肉/燒鴨就買曬,有乜野咁巴閉,這裡之前沒有食評兼資料,於是昨日以“一試而評之”膽粗粗入去試。一去到元朗時間都未夠十一點,唯有花少少時間“灑兩手”,之後到達時還以為得外賣,冇堂食,因為有人排緊隊等外賣,遮住左。入去坐底即刻問阿姐,有冇三味(即係三拼),有,30蚊碟,其實頭兩拼已經係default (即係燒肉及燒鴨),諗左最後一拼一陣,選左切雞(一來想食下薑葱,二來冇油雞)。在等之餘,睇下其他食客食緊的乜野,果然大部份係燒肉及燒鵝,真係咁正?等之餘,望下隔離既食客有碗例湯,係粉葛雞腳煲豬骨湯,相對一般既稍為大碗,好似幾正,於是加多左8蚊。一來到,嘩,幾乎滿瀉,料少左的,但真係好夠味(應該冇落味精,對我來講,好既味精會少許口渴,冇既冇事,差既飲汽水都唔掂),尤其係的豬肉,應該用左類似用來整燒肉既豬肉與骨來煲,的肥膏“淋牙香”,還有新鮮既味道,與雪藏既,真係天與地比;湯冇乜油,隔油都隔得幾好,好過飲凍啡。套用另一位食客話“俾佢十蚊都值回票價”,真係要多謝坐係隔離位人位,差的走漏眼。