2022-09-08 863 瀏覽
週末與朋友在尖沙咀出沒,7點幾來到K11 Art Mall,可能因為是星期六,商場地庫又開咗Ikea,且商場2/F & 3/F亦加了一些pop up counters,商場人頭湧湧,多間食肆都要排隊。來到Agnes b cafe,不需等位,咁我們就入去醫肚。食物餐牌只有一頁,食品分3類,第一類是ADB/漢堡,第二類是意粉Pasta,第三類是主菜如豬、雞、魚等等。每類有3-4個選擇。我們點了linguine crabmeat in avocado cream sauce ($168) 和 panfried snapper with lemon butter sauce ($208). 加$40可以有餐湯及一杯飲品,就加了兩份。餐湯是南瓜忌廉湯,夠熱夠香滑,不錯。然後侍應醒目地幫我哋擺碟,方便share食物。魚和意粉上枱時,賣相不錯。我們先吃魚,好失望,snapper“鞋”過砂紙,好彩有那檸檬牛油醬,酸酸地,才能把魚吃掉.......... 真係超級“鞋”。然後到牛油果蟹肉意粉,淡而無味,竟然可以做得咁無味道,且幾經努力才找到那些蟹肉!飲品方面,我要熱咖啡,朋友要伯爵茶。杯咖啡非常熱,是

餐湯是南瓜忌廉湯,夠熱夠香滑,不錯。

飲品方面,我要熱咖啡,朋友要伯爵茶。杯咖啡非常熱,是過熱了,亦太苦(我已是習慣飲black coffee/espresso的人),沒有咖啡香味,如果瞌埋眼飲,會以為自己在飲苦茶。朋友的伯爵茶,見佢飲一啖就扁晒咀,我就試咗一啖;其實,聞到杯茶係幾香的,但飲入口佢卻無乜味道,個茶香只可以聞到,飲唔到。

結果,整個晚餐,最好的是南瓜湯;其他的都唔掂。在週末只有幾枱客,不用等位係有原因的。

可幸,侍應的招呼還好,地方闊落又無乜客,在疫情期間,這樣好似安全d。

是次晚餐,二人共$502.
南瓜忌廉湯

牛油果蟹肉扁意粉

Panfried Snapper with Lemon Butter Sauce

2022-09-03
南瓜忌廉湯