2017-09-09 4597 瀏覽
老婆姐妹上星期誕下小女兒,我同老婆昨天係日本返到,今朝一早就去堅尼地城她家探望。雖然老婆姐妹的小女兒仍在醫院未能見到,但老婆同佢姐妹都傾足一個早上。到了中午食飯時間,由於老婆姐妹不方便外出用餐,所以我同老婆就離開左,兩個出去搵地方撐枱腳,老婆姐妹介紹佢屋企附近一間法式西餐廳俾我地,既然係地膽推介,我地當然要去試試啦。😆老婆姐妹介紹呢間Bistronomique正正位於海邊,有兩層,我地坐係地下室內果一層,可以對住全海景用餐,非常舒服。😎餐廳裝修以簡約為主,用色簡單自然,牆上的掛畫都幾有格調。餐廳星期六、日都有提供SET LUNCH,價錢由$128蟹肉意粉至最貴$188的安格斯牛扒,已包括餐包、前菜 / 餐湯、主菜同餐飲,價錢唔算貴。餐包是可以添食的,表層好香脆,味道唔錯。我地其中一份前菜係核桃沙律伴藜麥,呢個配搭我都係第一次試,味道都幾配,沙律好新鮮而且藜麥有咬勁入口好清新,食呢個前菜感覺好健康。😙另一款前菜香煎魷魚配西班牙辣肉腸比較惹味,魷魚非常軟腍而且好入味,辣肉腸味道適中,唔會太咸,呢款前菜好有西班牙TAPAS的感覺。份量都幾多,食完餐包同前菜都飽左幾成。😆主菜點左老婆最愛的炭燒

餐廳裝修以簡約為主,用色簡單自然,牆上的掛畫都幾有格調。

餐包是可以添食的,表層好香脆,味道唔錯。
餐包

香煎魷魚配西班牙辣肉腸

主菜點左老婆最愛的炭燒西班牙黑毛豬肋骨,肉質超軟腍而且好厚肉,黑毛豬肉味比普通豬肉濃好多。配菜都好出色,特別係個薯蓉,牛油同忌廉味好濃郁,雖然份量唔少,不過食哂都唔太夠喉。😌

炭燒西班牙黑毛豬肋骨

另一份主菜阿拉斯加蟹肉扁意粉蟹肉超多,吃每一口意粉都食到絲絲蟹肉,鮮味十足,扁意粉的味道濃郁入口香滑,呢個SET LUNCH相當抵食。👍🏻

阿拉斯加蟹肉扁意粉

最後飲埋餐飲仲有朱古力送,百幾蚊呢個海景午餐真係唔錯。👍🏻
凍檸茶

熱檸水