2017-07-12
今日同朋友喺元朗yoho mall附近搵嘢食,喺yoho mall再行入啲有一條街有好多唔同食肆,其中有一間日本餐廳,裝修幾有特色就同朋友入去試下。 店內人數唔算太多坐得都鬆動同舒服,望一望個餐牌個二人餐打咗差唔多七折,就同朋友試下個二人餐,再加杯啤酒。 過咗幾分鐘店員首先送上海葡萄,海葡萄感覺幾清新同爽口,海葡萄本身無咩味,要點上啲油先有味,感覺清新唔錯。 之後店員就送上雜錦刺身,總共有六款刺身,每件刺身都係厚切,而且刺身好新鮮,鮑魚都好鮮甜。 跟住係什錦壽司,壽司總共有十件,壽司上嘅刺身都係新鮮,味道唔錯。 之後要食嘅係燒明太子雞翼,明太子雞翼外面燒得啱啱好,外皮脆得嚟唔會燶,而且雞翼入面釀咗好多明太子,口感好特別。 跟住食嘅係日式薄餅,店員已幫我哋分為四舊,薄餅比較鬆軟而且唔會黏。 再嚟係汁燒鮑魚仔,鮑魚味好濃,加上啲燒汁同個鮑魚好夾。 跟住店員送上清酒煮蜆。啲蜆熟得啱啱好 全部開曬,啲蜆好新鮮而且入面冇曬沙,加上清酒味配蜆一流。 之後係二人餐重點之一炭爐燒松葉蟹膏,一個大炭爐上面放著個松葉蟹蓋,蟹蓋入面全部都係蟹嫁膏,再加上松葉蟹肉,唔需要剝殼就食到蟹嘅精
再嚟係汁燒鮑魚仔,鮑魚味好濃,加上啲燒汁同個鮑魚好夾。
之後係二人餐重點之一炭爐燒松葉蟹膏,一個大炭爐上面放著個松葉蟹蓋,蟹蓋入面全部都係蟹嫁膏,再加上松葉蟹肉,唔需要剝殼就食到蟹嘅精華,加上炭爐燒香味更濃。
最後仲有個炭爐燒和牛紙火鍋,一塊一塊和牛用冰鎮住,放喺另一個碗上面。等炭爐燒到啲水開始滾,再慢慢放和牛上去,和牛雪花雖然好多,但係入口毫無肥膩嘅感覺,加上炭爐嘅微特別香。