2024-08-26
作為一個大西北嘅人,呢一條路由細到大經過咗好多年好多次(實際數字就唔講喇,費事自爆年齡嘅秘密🤭🤭🤭),每次都會見到呢一間好隱世嘅日式🇯🇵小店向我招手👋🏻👋🏻👋🏻,今次終於的起心肝打開個門簾走入去入面,揭開佢個神秘面紗😎😎😎一打開入面就比掛係長嘅動漫壁畫吸咗眼球👀,由龍珠到海賊王到數碼暴龍,全部都係陪伴我哋成長嘅作品,放學🎒要即刻跑🏃🏻♀️返屋企食飯🍚撈嘅電視汁📺,你一定噏得出。有呢啲動漫同埋日本音樂嘅陪伴,食起上嚟都零舍滋味。難怪間舖頭嘅英文名叫childhood👶🏻📌西京燒比目魚定食🐟🍱兩大舊嘅比目魚,舖頭一啲都唔吝嗇。表皮煎至金黃,魚肉滑溜帶焦香,入口即溶,淋上西京燒汁更加惹味。而且中間魚骨只有一小舊完整嘅,好易就起到,完全唔使怕麻煩,驚左d魚骨😆😆😆📌照燒汁香煎和牛漢堡扒定食🐮🍱非常大塊嘅和牛漢堡扒,和牛製作嘅漢堡扒牛肉味香濃,表面微焦,仲有陣陣脂香。一咬落去,肉汁滿口都係,加埋點上嘅照燒汁,甜咸交替,味道豐富,幸福感滿滿😍😍😍✨每份定食仲可以揀唐揚炸雞🐔/蜜糖甜薯🥔/日式炸芝士🧀✨仲配送前菜、漬物、煎茶🍵、味噌湯、珍珠米🍚✨GG仲upgrade左其中一個做貓飯🐱🍚,即係加左紫菜
📌西京燒比目魚定食🐟🍱
📌照燒汁香煎和牛漢堡扒定食🐮🍱
✨每份定食仲可以揀唐揚炸雞🐔/蜜糖甜薯🥔/日式炸芝士🧀
✨仲配送前菜、漬物、煎茶🍵、味噌湯、珍珠米🍚
✨GG仲upgrade左其中一個做貓飯🐱🍚,即係加左紫菜、木魚花、日本醬油同牛油,令到味蕾提升到另一個層次,第一次滿足嘅體驗🤰🏻
📌酥炸生蠔🦪
外面炸得超酥脆,裏面生蠔仍然保持鮮嫩多汁
🌟原來餐廳係獲得「最優秀元朗/屯門區開飯熱點」🏆,網民果然識食😍
📍稚
元朗俊賢坊18號權益大樓地下3號舖