2017-09-20
今晚賴生同屈小姐就勁啦,為左減肥同備戰渣馬,我地跑左11K黎到鰂魚涌食Healthy Chicken! 你知啦,跑完步係會肚餓既,又唔理浪費左跑左既卡路里,係要食D健康野既!係度,賴生要讚下屈小姐,唔係因為揀到一間好餐廳,而係要讚下佢既進步!一路上,屈小姐話肚餓仲胃痛,而係佢身邊既賴生就好擔心佢會發脾氣,但係佢居然冇喎!居然肚餓既時候冇發脾氣,真係勁叻女呀!(平時明明係港女黎架麻)而拖住疲憊雙腿既我地,見到呢間白色雲石爲主,勁光猛既餐廳,果一刻對我地黎講,就好似係漆黑中既螢火蟲一樣,超級耀眼!一坐低我地已經即刻叫野食,餓到一個點!不過入去之前,我地已經商量好食乜野嫁啦,不過都略略講一下點叫先。首先你要揀好一種飯底,3選一!第2步,你要係7種沙律料中作選擇,牛油果就加$18蚊,其他免費既有6種,你可以揀要晒,或者唔要邊種/邊幾種!第3步,揀你選擇既沙律醬,5選一!不過提提大家,佢呢度落沙律醬係毫不吝嗇既,係海量! 減肥人士要小心,或者好似我地咁,揀另上1)雞脾沙律菠菜飯配蒜香沙律醬:4⭐️不得了,真係勁大碟!隻雞脾勁大隻,仲有超級多菜!相機食完之後,我地都忍唔住要開餐啦,太餓了!而賴生就負
首先你要揀好一種飯底,3選一!
雞脾沙律菠菜飯
雞脾沙律菠菜飯
1)雞脾沙律菠菜飯配蒜香沙律醬:4⭐️
不得了,真係勁大碟!隻雞脾勁大隻,仲有超級多菜!相機食完之後,我地都忍唔住要開餐啦,太餓了!而賴生就負責去皮起肉,屈小姐就開動啦,溫柔體貼既屈小姐仲餵埋賴生食添 分工合作,太好啦
雞脾:4⭐️,真係好大隻!面仲灑左辣粉,幾好食,肉又夠滑,可惜係雞脾有血水出,要扣分
三色椒:4⭐️,好清甜爽口,食得出既新鮮!
紅豆黑豆:3⭐️,罐頭貨⋯咁既價錢,都諒解既!
粟米粒:3.5⭐️,有好多!不過係綠巨人粟米粒
蕃茄粒洋蔥粒:4⭐️,有驚喜,事前調過味,更酸夠開胃,好醒神
沙律菜:3 ⭐️,還可以,略微好似唔夠新鮮,可能我地夜左去?
菠菜飯:4⭐️,又係另一驚喜喎,個味道有D似菠菜紫菜飯
蒜香沙律醬:3.5⭐️,酸酸地,帶少少蒜蓉味,唔錯!
三文魚糙米飯Wrap
實在太淋啦,出事位係糙米飯,又濕又淋,完全Overcook,差D就去到粥既狀態。其次係塊wrap,都係淋,沙律菜唔夠Fresh
唯一亮點係塊三文魚!好好味,三文魚味勁出勁香
不過由於太淋既關係,屈小姐食唔晒,比左賴生食,至於賴生係點食得晒既呢?就係⋯
是拉差辣椒醬:夠晒辣,仲要有回籠既辣味係喉嚨再噴上黎,2段衝擊,原本賴生都食唔晒嫁,係屈小姐話呢度個沙律醬係低卡既,賴生先放心食 (仲有少少wrap都係食唔哂放棄左,太淋太難食啦)
總結: 呢間野位於呢個商業地段CP值好高,裝修又幾靚,值得黎不過黎就最好食沙律算啦,wraps太過淋!
#屈小姐件新戰衣好靚呀
#運動過後既蘋果肌
#一路上有你既幸福
#有付出有汗水有野食
#賤B死晒(就好啦)