2017-09-20
賴生既媽咪亦即係屈小姐既未來奶奶最近投訴話好耐冇見到未來心抱仔喎,有見及此,屈小姐就同賴生安排左個Dinner見一見佢啦!係灣仔地鐵站A3出口向左行大約5分鐘就到嫁啦,不過要小心唔好跟左電車路行呀。咁重要既日子,賴生當然一早安排好,Book定位啦,點知⋯準時8點去到都要等成4個字⋯原因係佢地個Booking係7點同7點30都有一堆人,試問人地點會1個鐘交到枱比你呢?食快餐咩⋯⋯,賴生同屈小姐唯有等,都好彩佢地安排左幾張櫈比我地入去坐住等等左4個字之後,終於有位比我地坐啦,由於賴生同屈小姐都隆重其事,事前已經研究左一D菜色嫁啦,循例偽民主地問下屋企人就叫lu1)招牌糕蟹粥:3⭐️煲蟹粥一到,超大煲,而店員亦事先拎D新碗、蟹夾同濕紙巾出黎,準備比大家拆蟹同食粥一打開煲粥,最最最最爲搶眼既,一定係個顏色,成煲都勁橙同勁多糕嫁,D粥仲煲到粒粒都綿晒不過呢⋯,食開水蟹粥既話呢,呢個蟹粥就真係差左D啦,仲要成$348咁貴⋯成煲粥都冇乜蟹味,蟹既鮮味仲保留係蟹肉度,未逼出個粥度,浪費左隻蟹,唯有自己拆下蟹肉食啦,不過就⋯唔值得吹棒得咁好食囉2)原條烤茄子:4⭐️估唔到呢個有驚喜喎!條茄子上碟既仲係勁熱,
1)招牌糕蟹粥:3⭐️
估唔到呢個有驚喜喎!條茄子上碟既仲係勁熱,要小心呀!條茄子烤到勁淋,再淋上微辣既肉燥汁,個肉燥汁又夠晒多,係勁好送飯既一個餸
同樣地,係一個帶辣既菜色,D蝦開左邊,好彈牙,而蝦味同辣味炒既汁滲晒入粉絲度,零舍好味!而粉絲炒得乾身,唔會痴埋一餅餅,唔錯唔錯,最好係個溫度一路都Keep得到!
薑蔥炒蠔個薑味出D會更好,而家都可以癖到蠔既腥味,薑蔥汁仍停留於隻蠔既表面,而蠔味仲保留左係隻蠔既入面,不過如果加1隻蠔要$42蚊,隻蠔未免算細隻左DD,係CP值既問題令佢得分降低左
不過不失既一隻雞,唔算肥,雞肉夠滑,$88蚊食半隻既價錢黎講,呢間舖叫抵食!
不過咸香欠奉,唔點薑蓉好似冇乜味道咁⋯就咁食似白切雞多D⋯
呢個真心失望,又話有米芝蓮大廚既,點解會整成咁? 椒鹽味係欠奉,加上部份魷魚上粉上得太厚⋯似食炸粉脆脆多過似食炸鮮魷⋯ 而且粉上得唔平均又細碟
唔錯既一個煲,個汁收得好好,比粉絲同菜吸晒個南乳汁既味道,份量都幾豐富,不過南乳味濃D更好
唔太入味,隻咸蛋太老,當有菜食下咁啦
總結:
一番風味其實服務就幾好,好貼心 (係訂位同入座安排差D),但大部份餸菜都係一般貨色,除左夠熱,好少可取既地方,實在係太過吹棒所以先多人,實際係太貴又味道一般。
#溫柔體貼既屈小姐不停夾野比人食
#社交恐懼症