2018-02-15
就快過年,趁星期六放假拿拿聲出去拎年糕。去開九龍塘就不如去埋九龍城食晚飯。喺南角道搵好嘢食,遇上「老爺」!一試之下,驚喜不斷,開心喺九龍城搵到飯堂啦!地方雖然唔大,但係裝修好精美,皮座椅加木枱,牆上放滿左食譜好有住家feel,俾人一種好舒服嘅感覺!我同同行友人叫左兩個main : 咖哩牛煲仔飯同金華老爺蟹肉麵,再加一個小食千層茄子,份量足夠兩個人食飽飽!而兩個main可以加$30轉餐,跟每日餐湯(真係日日唔同㗎!我就試過西蘭花湯、南瓜湯)同跟兩樣餐前小吃 — 天婦羅腸粉同黑松露蒜蓉包。天婦羅腸粉內包菜脯再拎去炸,口感外脆內煙勒又爽脆,再點埋餐廳提供嘅三種醬汁(甜醬、芝麻醬、辣醬),簡直係人間美味,我強烈建議餐廳將呢道餐前小吃正式轉為一道on menu 嘅小食!而黑松露蒜蓉包餐廳選用切件長法包,再喺頂層擦滿黑松露蒜蓉醬,咬落又香又脆,每一啖都係大滿足!咖喱牛腩煲仔飯係好特別嘅菜式,將咖喱牛腩飯同煲仔飯兩種做法結合,相當新穎。咖喱汁唔辣反而甜甜地味道啱啱好,牛腩可以再諗少少,但亮點係炆到入口即溶嘅蘿蔔,好味!我地每人食左兩大碗,食到lam lam 脷!金華老爺蟹肉麵蟹肉好多,面亦都唔係普通
金華老爺蟹肉麵蟹肉好多,面亦都唔係普通嘅意大利粉而係有啲似中式面嘅意大利麵,口感非常好,又係一道有心思有創意嘅主食!不過美中不足嘅就係咸咗少少,食完有啲口渴喔!
千層茄子適合素食人士,一層茄子上面再鋪一層番茄,一層一層好似千層麵咁樣叠上去,最後加多一層芝士。焗完出嚟好多番茄味,啖啖入口即溶,份量亦都唔細,素食嘅朋友啱晒!
最後仲有炸湯圓做甜品,外脆內軟,爽歪歪
不過餐廳暫時仲申請緊酒牌,要飲酒嘅朋友歡迎自攜酒水,餐廳有冰桶、有酒杯提供,照樣可以不醉無歸!