餐廳: 北京樓 (太古城中心)
資訊:

餐廳: 北京樓 (太古城中心)
資訊:

2018-09-17 6434 瀏覽
始終都係大集團,食身會有一定保證, 而且環境雅致,請外國返嚟嘅親戚食就體體面面咁!可以坐到貴賓房, 用左好多書做擺設,其實唔係好差知同京菜主題有咩關係先黎一碟醉雞, 相信都係好多人啲點之選! 皮肉分離情況唔算嚴重, 雞皮雞肉嫩滑度都係正常嘅, 但係各位親友都話過醉雞汁有啲問題,唔似平時食開嘅味道 ,隻酒好似太搶同埋太嗆鼻,影響咗成隻雞嘅味道😑😑😑!之後到小食拼盤:上層叉燒,中層腐皮,下層燻魚!睇落賣相好靚, 叉燒食食下又走未知係唔係夾完最醉雞再夾叉燒引致?!中間腐皮好厚,但係食落都好有層,次甜甜地,幾開胃燻魚味道都係正常水平,但係魚骨好似太粗,家姐唔小心食左一條卡住喉嚨🙄🙄🙄我發覺呢間餐廳嘅菜式一家人蔬菜效果就唔係太理想, 例如上面蔬菜魚肉羹,其實成個羹都冇咩味道可言素菜蒸餃都一樣, 雖然咬開入面滿滿蔬菜, 但係外皮稍淋,無咬口,餡料亦無咩味小籠包就冇一夾就爛,湯汁流曬出嚟嘅情況咕嚕肉係全枱人都讚嘅菜式, 調味恰當,外皮依然保持脆口 唯獨係各位都覺得個菠蘿有啲怪怪哋,味道咬落一定係菠蘿,但係賣相唔知似乜 他配菜例如青椒紅椒都好入味,但係佢嘅紅椒真係辣,所以食嘅時候小心啲輪到主角北京填鴨

醉雞

先黎一碟醉雞, 相信都係好多人啲點之選!

小食拼盤

之後到小食拼盤:上層叉燒,中層腐皮,下層燻魚!

?!

中間腐皮好厚,但係食落都好有層,次甜甜地,幾開胃

小籠包及素菜蒸餃

小籠包就冇一夾就爛,湯汁流曬出嚟嘅情況

咕嚕肉

咕嚕肉係全枱人都讚嘅菜式, 調味恰當,外皮依然保持脆口

北京填鴨

輪到主角北京填鴨!相信都係呢間餐廳嘅主打菜式!

雖然冇逐塊逐塊喺我哋面前片出嚟,但係都砌得好整齊影相一流!

鴨肉表面有油光食落甘香

但係用嚟煲鴨嘅面皮就麻麻地第一好乾,第二好啦爛咬開, 寧願唔包個皮食好過

炒年糕

表面平平無奇,估唔到呢個炒年糕原來咁好食

雖然顏色唔算深, 但係冇嘢材料都沾到醬汁味道。

配料有冬菇同肉絲 ,年糕厚度適中,口感好好 ,食多幾舊都唔油膩

外國親戚都係第一次食呢隻萵筍 ,佢哋好好奇綠色一條條咁係乜嘢,但係我嘗試解釋畀佢哋聽,佢哋都唔係好明
總之食落好食就得啦!

我點解會話呢間餐廳守舊?
係因為每樣菜式佢哋都依照以往嘅做法或者正宗手法去做,其實可以加少少新嘅元素!

以呢個鍋筍為例 ,
出面嘅餐廳好多時都會用唔同嘅醬汁去炮製佢,eg wasabi!或者用麻油+醋去涼伴!但係呢度只係簡簡單單用咗個上湯去煮,水準平穩,但實屬無驚喜

咕嚕肉
炒年糕