2006-02-13
5-11-2005 1431等得其他現任及前同事後,hea下hea下入到去都已經中午時份,係島上行及玩得來,都過左兩點,大家肚仔餓,就拿拿聲食個遲來的午飯。島上唯一一間有飯及小菜供應的地方,就只得呢度,對面食個公仔麵不是我杯茶。數數埋埋都有十幾人,都分開了兩檯,而我地呢檯就叫了海鮮餐,唯起來每位都唔駛一百,只要唔難食已經收貨。第1味係清蒸中蝦,蝦頭都算係幾乾淨,食起來也有蝦味,分量也不少,應該係新鮮,至於係唔係養,就不言而之;第2味係鹽焗雞,不算肥也不是瘦,中庸之道,雞味還有少少,本身已有少少味,薑葱其實可以唔點都得,好此味既我也不會放過;過了不久炸墨魚亦出場,正如另一位食家留言係油泡,個名同實物都相差甚遠,大家(食客及老闆)的理解或者有唔同,但係咁樣做法反而好,個人食任何丸類食物,不太喜歡有一層生粉或東西包住黎炸,墨魚丸不肯定是否自家製,但至少睇到整碎既墨丸在內,還要係見到,隔油亦隔得不錯,如果出面既話,通常會係日式先睇到。咕嚕肉甜酸度適中及恰當,青紅椒及菠蘿交足貨,可惜好多都係肉片,一味任何大小的菜式,如果其中一部份得,但另一部份唔掂/對配錯誤,整體也不是好事,甚至不合格,例如自己
咕嚕肉甜酸度適中及恰當,青紅椒及菠蘿交足貨,可惜好多都係肉片,一味任何大小的菜式,如果其中一部份得,但另一部份唔掂/對配錯誤,整體也不是好事,甚至不合格,例如自己曾經食過多油多到可以稱油車河既蕃茄湯底,睇及食唔清楚就話好唔好,會好似我咁膚淺架,出街飲水都有自己係屋企帶定O/7記買;草菇扒白菜仔,不錯不失,草菇不會巧究係新鮮還是罐頭,分別也不會相差太遠;芥蘭青魚湯是食了幾道菜後上,青魚似是養,魚味還是差了少少,但係芥蘭甘得來帶少少甜味,飲起來青青熱氣也不錯;另一味豉油王清蒸紅魚,份量不算多,在豉油及熟油的影響,幾能帶出鮮甜味,當然不能與屋企的整法相比,怕魚的couple其中一位成員,要將碟菜及湯移開一邊,間接使我可以食多的;最後一味是白灼生菜加豉油熟油,只落少少鹽會更加好味。
埋單連汽水七十幾蚊,與同事吹下水,咁又1day,當然要食全程海鮮餐兼不同種類,價錢就唔係這般平呢!