2021-06-08
呢間段純貞坐落喺將軍澳海旁嘅一帶新食肆,係呢區難得一見嘅台灣菜,實在係睇準唒呢頭嘅商機👩🏻💻。出奇嘅係無論咩時候嚟,呢間台灣嘢都少人流過隔離屬同集團嘅日文菜🤷🏻♀️,不過既然上次試過日文菜都唔錯,相信呢間都有番咁上下。一去到雖然係星期五食晚飯時間,依然一如所料唔使排就有得食👏🏻。提下大家呢度係用手機scan QRcode 落單㗎!招牌紅燒腱心牛肉麵 ($84)嚟食台灣嘢當然唔少得牛肉麵喇😍!餐牌上有好多選擇,但我自己就無咩特別想試,所以就揀咗呢個招牌嘅嚟試下。麵底可以揀細麵或者手工麵,後者係比較闊身,鍾意食刀削麵嘅朋友應該都會鍾意呢個😋。我就叫咗手工麵,麵質幾好食,熟嘅程度亦啱啱好,所以都推介呢個俾你🥰。牛肉呢我就覺得中規中矩,未去到好有牛味肉質又好正常。反而想試湯底可以再辣多少少,不過唔食得或者唔鍾意食辣嘅就應該會覺得幾好,湯嘅濃度都足夠。整體嚟講呢個牛肉麵都唔錯,而呢個價錢亦同其他出名嘅牛肉麵店差唔多,可以一戰👍🏻。鹽酥雞 ($48)大家都話女仔普遍食少啲嘢,咁可能我就係例外喇😆。一個牛肉麵又點會夠呢,所以都叫咗個鹽酥雞同同行朋友share。雖然睇menu相佢好似好大粒,但我哋估
提下大家呢度係用手機scan QRcode 落單㗎!
招牌紅燒腱心牛肉麵 ($84)
招牌紅燒腱心牛肉麵
鹽酥雞 ($48)
大家都話女仔普遍食少啲嘢,咁可能我就係例外喇😆。一個牛肉麵又點會夠呢,所以都叫咗個鹽酥雞同同行朋友share。雖然睇menu相佢好似好大粒,但我哋估九成都係圖片只供參考喇,所以應該食到嘅。點知!一嚟到嘅時候真係嚇親我哋😲,粒鹽酥雞真係好大,賣呢個價錢真係好抵。雞炸完之後仍然好juicy,完全無因為佢好大粒而變得肉質好老,依然好嫩口。不過有樣要彈嘅就係個炸皮實在有啲厚😓,可能係因為件雞本身大喇,但咁樣食落去會有種好似食緊炸粉嘅感覺,反而令佢失色🥶。如果呢點改到,呢個會係個幾唔錯嘅小食。
鹽酥雞
薑糖鮮磨豆漿 ($28)
本身嚟食台灣嘢就應該試下珍珠奶茶嘅,可惜今日唔方便飲凍野😢,咁啱又見到呢杯咁特別嘅熱薑豆漿,所以就即刻叫咗喇。由於先前兩樣食物都比較濃味,呢杯豆漿剛好可以做到去膩嘅效果,等我唔會有好滯好油嘅感覺。仲有佢嘅薑味好適中,令你飲到薑味之餘又唔會覺得太難入口,好啱我嘅口味😍。最重要就係飲完手腳都無咁凍,人都舒服啲!
薑糖鮮磨豆漿
雖然整體呢度嘅食物無太大驚喜,但都算係有中上嘅水準,配合呢個價錢,絕對推介你嚟試下!