2019-09-17
今日終於約到朋友黎吃呢間天婦羅餐廳啦之前一直都好想食,不過常常行經門外都見長長人龍,所以都放棄了。今日早放工,跟朋友6點左右便到了,好幸運食客未算太多。好開心終於可以吃了。餐廳內座位數目不多,不過可以清楚看到廚部食材的製作過程。十分乾淨衛生,而且香味四溢。呢間以天婦羅聞名的餐廳,當然一定要吃天婦羅飯,丼飯其實只有三款,大致的食材都是一致的,都有海老、帆立貝魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔、莢碗豆。呢三款丼飯最大的分別是每款都有一樣獨特的食材。如、江戶前天丼有條又長又大既穴子。上天丼有鱚魚。天丼有舞茸。所以總有一款合自己口味。店員為我們送上黑豆茶,十分特別。我們點了一份江戶前天丼、一份上天丼。好開心,食物即炸,所以真的好香脆又正。先說一下,我點的江戶前天丼,穴子真是十分大條,又長。啖啖肉好正。外皮香脆內裡軟滑,唔錯。仲配以淡淡的柚子清香,吃起來更為鮮味、清新。味道好特別。其他食材都十分滋味,每款天婦羅都做到不油膩又脆卜卜,好正。粉漿配得好好。令人一試難忘。另外我都十分喜歡流心蛋外皮帶點點脆口,但一咬下,蛋汁四出,滋味,以蛋汁來拌飯更為惹味。不得不提,天婦羅汁都好好味,用黎拌飯一流,有種令人愈食
黑豆茶
店員為我們送上黑豆茶,十分特別。
我們點了一份江戶前天丼、一份上天丼。
好開心,食物即炸,所以真的好香脆又正。
江戶前天丼
另外我都十分喜歡流心蛋
不得不提,天婦羅汁都好好味,用黎拌飯一流,有種令人愈食愈想食的滋味。
上天丼
另一款點了上天丼,最大分別是有鱚魚。鱚魚扁扁的,口感十分好,因為炸得份外香脆。
我跟朋友都吃得十分滋味,仲點了飲品。希望下次可以再黎食過,希望下次都有幸唔洗等位吧。
飲品