2024-03-12
有事要嚟尖沙咀辦,搞掂就順便喺附近食埋晏先走。心血來潮想食泰菜,醒起海港城入面嗰間泰國過江龍「Nara Thai Cuisine」。餐廳主打泰式船麵同新派泰菜,喺曼谷曾經連續 10 年榮獲泰國品味生活雜誌《Thailand Tatler》讀者票選為「最佳泰國食府」,相當巴閉。我哋揀咗個窗口位,餐廳環境好 chill,裝潢雅致,氣氛輕鬆,加上坐擁 180 度無敵維港海景,視野極佳,真係令人賞心悅目!餐廳午市有套餐供應,定價由 $138-$168 不等,包沙律、餐湯、主菜及飲品。沙律味道好清新,內有扎肉、菠蘿同車厘茄。冬蔭功湯辣味夠、味道濃;雜菌湯稠杰不稀,內有脆脆麵包粒。泰式海南雞飯 ($148) 海南雞皮薄肉滑,啖啖肉又冇骨,食落好有雞味。油飯亦係心機之作,入口香而不膩,配埋泰式醬汁,酸酸辣辣,好開胃。泰式雜菜炒河 ($138) 河粉好煙韌,雜菜份量十足,有娃娃菜、雜菌、紅蘿蔔、西蘭花同粟米仔,配埋旁邊嘅砂糖、辣椒粒同青檸汁一齊食,更添風味。跟餐飲品點咗即磨咖啡 同 荔枝玫瑰梳打 (+$28),咖啡濃香順滑、梳打帶淡淡玫瑰花香,味道唔錯。