2019-06-15
呢間火鍋店之前都有睇過網上的報道,見好似幾吸引,所以今晚就同友人黎試下。餐廳位於地庫,所以電話網絡會收得較差,但係這裡有提供免費wifi,所以不用怕上唔到網打卡。醬料區有很多不同的醬料可選擇,而且這裡的碗是有兩面的,幾方便。麻辣湯底拼酸蘿蔔鴨湯($195),這裡的麻辣湯底都幾辣,我點了BB辣但食到中段已經辣到不斷飲野。湯底仲會送鴨血、芽菜同韮菜。酸蘿蔔湯相對比較清,但食到最後都食到清甜的感覺。盛肉拼盤($380),一向中意食肉既我地見到這裡的肉類拼盤幾抵食,所以就點了一個試下。這個拼盤包括有牛、羊、豬肉,分別有美國安格斯牛小排及牛板腱、西班牙黑毛豬及紐西蘭羊肉片,三款肉類肉味濃,而且切得夠薄,淥一陣就食得!五色火鍋小籠包($88),見餐牌上寫這款是必吃,所以就點黎試下。五款顏色五款香口,我自己個人食到有麻辣、黑松露同埋原味。小籠包內湯汁豐富,淥的時候店員給予我們計時器,4分鐘便可吃,幾特別!萵筍及蓮藕(各$24),食麻辣火鍋點可以少得這兩款蔬菜,兩款都可以吸收哂湯的味道,非常惹味爽口!貢菜牛肉丸($28)及蜂巢冰豆腐($24),牛丸味道特別,好有牛味。而冰豆腐吸收了麻辣湯,辣得過癮!8
五色 火鍋小籠包($88),見餐牌上寫這款是必吃,所以就點黎試下。五款顏色五款香口,我自己個人食到有麻辣、黑松露同埋原味。小籠包內湯汁豐富,淥的時候店員給予我們計時器,4分鐘便可吃,幾特別!
萵筍及蓮藕(各$24),食麻辣 火鍋點可以少得這兩款蔬菜,兩款都可以吸收哂湯的味道,非常惹味爽口!
8秒重慶style土豆片($48),這款土豆片切的時候好考功夫,每片都切得好薄,所以淥的時候只需幾秒便可食用。
重慶薯粉($38),這裡薯粉跟平時食到的不同,這裡的是大片的,需要淥耐一點時間先可以食。食得時候爽口彈牙,也可以吸收到湯的味道!
總括黎講,這裡的麻辣 火鍋由於是過江龍,所以辣度會夠辣,唔太食得辣可考慮食鴛鴦湯,唔怕食到最後食唔到。另外食材新鮮,店員服務亦不錯,有機會會再黎!