Hoihoi pancake 係一間日本過江龍嘅分店,自己好鍾意食pancake。之前已經想同朋友試試,所以,今次就專登嚟到 Hoihoi pancake試試😝。店舖除咗有唔同口味,仲有分兩款pancake,一種係日式梳乎厘pancake,一種係夏威夷pancake,任君選擇,舖頭主打以日本蛋新鮮製作🥚。咁我就揀咗一款打卡感十足嘅pancake 同一份抹茶pancake,加兩杯抹茶飲品。抹茶忌廉梳乎厘班戟 $138有三塊梳乎厘pancake,配上大量抹茶忌廉🍵,另外再加上紅豆作點綴。梳乎厘pancake fluffy,有空氣感,唔會太實,口感唔錯😆。而梳乎厘本身充滿着蛋香。而最重要嘅抹茶忌廉用上抹茶粉新鮮打成,有抹茶甘香味,並不會過甜。目玉燒梳乎厘班戟 $118呢款pancake賣相真係100分,成隻太陽蛋咁🍳,打卡一流。店員小心翼翼咁擺上枱,三塊pancakes 係到震吓震吓😍😍😍。Pancake 厚身,同抹茶pancake質感一樣。原來太陽蛋嘅蛋白係cream cheese,蛋黃係吉士,蛋黃仲有流心效果添。牛奶抹茶 $37抹茶帶有層次感,由深綠色到淺白色。抹茶面上有一層奶泡,抹茶味
抹茶忌廉梳乎厘班戟 $138
目玉燒梳乎厘班戟 $118
目玉燒梳乎厘班戟
牛奶抹茶 $37
抹茶帶有層次感,由深綠色到淺白色。抹茶面上有一層奶泡,抹茶味道濃郁,微苦帶甘,配上鮮奶👍🏻,絕對啱晒我呢啲抹茶lover!

宇治金時 $35
呢款係冬日限定。整體同牛奶抹茶一樣,紅豆甜甜哋,調和抹茶甘味。如果想要多啲口感或者唔太鍾意抹茶甘味,可以試吓佢☺️。
牛奶抹茶
整體來説,我覺得Hoihoi 嘅梳乎厘班戟唔錯,因為之前會擔心佢會太濕,一pat蛋漿咁。不過,佢唔係,而且pancake蛋味又夠。抹茶食品都幾好😛。(利申:個人本身鍾意日本幸福pancake, 可作參考)
2021-01-13
目玉燒梳乎厘班戟