2025-02-07
天氣咁凍,梗係要約埋fd子打邊爐啦~今次朋友揀咗呢間位於尖沙咀嘅「香香宮煮」,店舖設計極盡奢華宮廷風,一入到門口就見到金光閃閃嘅龍椅,周圍都係古色古香嘅裝潢,成個感覺就好似穿越咗返去古代宮廷咁,完全係電視劇場景咁✨店內更提供娘娘服裝供打卡,一秒變身清宮劇女主角,真係過足宮煮(公主)癮🤩木瓜龍躉片魚湯鍋整個鍋底以新鮮木瓜做主角,木瓜挖空後鋪滿新鮮龍躉魚片,非常吸晴~等到個湯滾起,店員會將木瓜切開,木瓜嘅清香溶入奶白色嘅魚湯度,令個湯更更鮮甜,魚肉片亦好新鮮,質感好滑,配埋啲金菇同銀芽,口感層次豐富!木瓜除咗幫助分解脂肪之外,仲可以減輕腸胃負擔,難怪完全無Heavy嘅感覺✨艾莎公主牛肉寶盒呢個仙氣繚繞嘅牛肉寶盒好吸睛!底部加乾冰後釋放出嘅白煙,將成個牛肉拼盤襯到好似仙境咁夢幻,未食已經過足打卡癮📸一個寶盒食到牛肉不同部位嘅質感:安格斯牛嘅油花分佈均勻,肉質嫩滑,帶出濃郁肉味;雪花肥牛入口有滿滿油香;而手切本地牛口感比較有嚼勁,帶有原始嘅風味,果然係真材實料;新鮮牛展肉質結實好有口感;至於一啖一粒嘅牛肉粒,我鍾意點啲調味料,釋放更多肉味;牛舌軟滑富彈性,口感特別;牛黃喉口感爽脆帶點彈性,有啲
木瓜龍躉片魚湯鍋
艾莎公主牛肉寶盒
至於一啖一粒嘅牛肉粒,我鍾意點啲調味料,釋放更多肉味;牛舌軟滑富彈性,口感特別;牛黃喉口感爽脆帶點彈性,有啲似食緊海鮮咁~
伊比利亞橡果豬
呢啲豬喺西班牙嘅伊比利亞橡果樹林自由穿梭,仲日日食開高級橡果!待遇咁好肉質自然好,豬肉片油花分佈均勻,肉質鮮嫩多汁,仲富含Omega 3,配搭翻滾而香噴噴嘅魚湯,啲豬肉嘅鮮味即刻發揮到200%🤤
手打蟹籽鮮蝦丸
每一粒蝦丸表面都蓋住滿滿嘅蟹籽,彈性十足!咬開時會見到啲蝦肉真係清清楚楚咁藏喺粒丸裡面🍤真材實料就係咁簡單🙌🏻
香香宮煮響鈴拼盤
講起火鍋嘅靈魂,邊有得少咗響鈴?一款經典原味,另一款深黃色嘅係鹹蛋黃味!我鍾意放入湯底度浸多幾秒,等佢吸收晒個湯底嘅精華!咁樣一啖咬落去,湯汁就會爆哂出嚟!要提下個鹹蛋黃味真係欲罷不能,咸香味十足,好快就清晒成碟👍
美濃水蓮
最吸引就係佢獨特嘅口感!爽脆彈牙又唔會太硬,絕對係打邊爐嘅清熱擔當!將水蓮放落滾緊嘅湯底,佢嘅脆嫩質感完全保持到,仲吸收晒個湯底嘅精華!仲有個貼心位係有俾鉸剪方便食,唔使自己用手搣,方便好多~
竹蔗茅根
用古代嘅壺盛住,即刻感覺高貴咗好多,倒出嚟見到個色澤好靚,金黃色仲透晒光,真係好似古代嘅神仙飲品咁~最出色嘅地方係佢嘅天然甜味,可以平衡返個身體去清走啲燥熱🌿又可以清清個口腔,為下一口做好準備,飲完舒服晒!