依家物價高企,食個早餐都接近40文華冰廳呢個常餐更加要過50蚊但偶然係會心穩發作,好想食個沙嗲牛麵炒滑蛋行過幾次旺角都見到太多人未有機會入去食下,難得今日呢間新都城分店唔使等位,一丁友又諗唔到食咩就入去食返個常餐啦!店鋪採用客人自助落單形式,類似m 記個種,對於後生黎講係幾方便。但隔離位老人家就唔多識用,侍應姐姐都好樂意幫手落單後約5分鐘先黎左炒滑蛋雙腸配多士。上菜算快,準備起筷之際就黎埋個沙嗲牛麵。我個人唔鐘意d麵淋bet bet,所以即時食左碗麵先。沙嗲醬幾濃味,撈勻落湯度一齊食啱啱好,唔會過鹹,忍唔住飲左幾啖湯。牛肉份量正常,但一定係用鬆肉粉醃到淋晒個種,唔會太大期望。麵質好彈牙, 唔係d cheap既公仔麵,唔會煮到淋晒, 保持返煙韌度。炒蛋算滑,但冇澳牛個種香味,始終澳牛個炒蛋真係最好食多士飛皮焗得啱啱好金黃色,俾足一盒牛油你自己搽,唔會到喉唔到肺加左6蚊叫杯紅豆冰,勁多紅豆,紅豆帶有點味,冰量適中,唔會令到杯野飲淡晒冇味好耐未試過係茶記飲到杯正既紅豆冰,好滿足。茶記係香港人既特式,一定要好好保留。但質素太參差,文華冰廳算係有誠意有水準既茶記
依家物價高企,食個早餐都接近40
文華冰廳呢個常餐更加要過50蚊
但偶然係會心穩發作,好想食個沙嗲牛麵炒滑蛋

我個人唔鐘意d麵淋bet bet,所以即時食左碗麵先。
牛肉份量正常,但一定係用鬆肉粉醃到淋晒個種,唔會太大期望。

炒蛋算滑,但冇澳牛個種香味,始終澳牛個炒蛋真係最好食

多士飛皮
焗得啱啱好金黃色,俾足一盒牛油你自己搽
,唔會到喉唔到肺

好耐未試過係茶記飲到杯正既紅豆冰,好滿足。

2018-07-29