<<Thursday Couple 為食記👣🐖>>今日同男朋友由北區岀到香港仔,本身就係為咗影幾張靚相😆😆諗住都冇乜好嘢食,因為見香港仔真係一個小社區咁但係影完相之後,三點幾,都諗住食啲嘢先番去! 跟住就係openrice搵咗間日本嘢食下,我本身就唔係好中有意魚生,但我見佢有鰻魚飯同仲有其他唔同嘅卷物,炸物好似幾正🥳所以就去試吓!開頭見到佢哋嘅Menu覺得佢哋啲食物都睇落去幾抵 ,佢哋係用QR code自己點餐嘅,超級方便。而食物種類都真係算多,刺身又有,卷物,手卷,小食,炸物,丼飯定食等等咩都有!😆😆🤩所以我哋決定食餐勁嘅!☺️加上,仲有個自助吧俾你自己浸嘢飲,有汽水,咖啡,朱古力等等嘅飲品。同埋仲可以自己加沙律同麵豉湯 !🥳啲菜都超新鮮,脆爽!幾正!😋男朋友鍾意食刺身,所以就叫左個刺身丼飯,係三文魚海膽丼,我就叫咗個鰻魚牛肉飯,😹😹因為真係麻麻地生野,呢個啱曬我!男友話佢哋個海膽好好味,好鮮,但係又唔會好重腥味,正!三文魚啲油脂都好夠!細細碗都飽!而我嘅鰻魚牛肉飯嘅牛肉都煮得好入味,好日式,帶點甜味嘅,啲洋蔥都好正,有爽有淋啲兩種口感!佢嘅鰻魚都幾厚,
<<Thursday Couple 為食記👣🐖>>

自助沙律

麵豉湯

三文魚海膽丼

而我嘅鰻魚牛肉飯嘅牛肉都煮得好入味,好日式,帶點甜味嘅,啲洋蔥都好正,有爽有淋啲兩種口感!佢嘅鰻魚都幾厚,多肉,味道好濃郁,配日本米真係一絕!係我鍾意嘅味道😋😋😚
牛肉鰻魚丼

之後我哋仲叫咗兩個卷物,分別係芝士軟殻蟹卷同埋火炙鰻魚卷!兩個嘅味道都幾特別,佢嘅軟殻蟹炸得好香脆!加埋個芝士,估唔到咁夾!推薦一試!😋🤩
九井芝士軟殼蟹卷
火炙鰻魚卷

之後我哋仲叫咗小食八爪魚同螺肉,兩樣嘅肉都好大粒,味道同出邊一般嘅一樣!😚過下口癮,因為真係好中意食,無得輸的!
螺肉
八爪魚

最推薦嘅就係佢嘅茶碗蒸!成個杯同埋細細隻匙羹裝住!港女表示,好靚😹🥰而且味道好好! 係用日本上湯去蒸嗰啲味,加上佢雞蛋落得足,好香蛋香味,好紮實!但係又有啲似布甸嘅感覺,同埋好足料,總之就正!
茶碗蒸

最後另一個好推薦嘅就係甜蝦,因為連我唔鍾意食刺身嘅,都一試愛上,佢又甜,又新鮮,加上肉質好好,一啲腥味都冇!正
甜蝦刺身

主要係估唔到呢間野性價比都幾高!嘢食又幾好食,價錢又唔貴,我哋食咗幾咁多嘢都係$400左右。

加上,真係幾推薦佢嘅刺身!整體來講都係好出色!今次遠行到香港仔都叫不枉一行!食到正野!下次有機會再來😚🥳😂😂
自助沙律
麵豉湯