提起長洲,依家令人聯想起既除左大魚蛋,芒果糯米糍之外,陳通記都成為好多人首推之選。趁放假終於入去睇下佢有咩吸引之處!行到街市旁,望過去會見到連住有幾間港式茶記痴埋一齊,只要落下眼力搵下個「陳通記」招牌同埋觀察下沿路啲檯面寫住咩店鋪,好快就搵到佢。去到要自己等位,好快手就有得坐,環境係正常大排檔feel,勝在風扇都多唔會太焗。哥仔埋黎即刻就叫「必食」既沙爹肥牛米通,同埋鹹牛蛋治。醒目既我有做功課,湯底特別叫佢煮濃啲,多士都要烘底。等左陣就黎到,碗粉真係超級大,兩個人就算有男士都絕對夠食(畢竟一場入到黎當然要留肚掃街)。忍唔住即試湯底…..有啲失望🥹望落色水好夠,不落啲湯都好厚身,但估唔到飲落居然無咩沙爹味?!啖啖花生香,都確實有好多花生粒,不過佢唔算好鹹,食到後尾唔會好口喝👍🏻第一次食米通,通心個下幾得意,索晒啲汁,但傷心地好多米通都煮唔透咁,仲黏住一舊舊好硬,影響唔少口感🥲。肥牛方面係就唔硬,但唔知點解好騷🥺最後愛牛之人都無食曬。鹹牛蛋治就…賣相不錯,食落無咩牛肉,味道亦完全唔係個會食,偏淡,普普通通唔會推薦~整體黎講如果順路入長洲就可以一戰(但都好難順路啦😂😂),始終山長水遠又好頂胃

整體黎講如果順路入長洲就可以一戰(但都好難順路啦😂😂),始終山長水遠又好頂胃,問我就未必會特等為佢遠道而來了~~試一次無妨😋