1K
2020-01-21 2033 瀏覽
好耐之前曾經見過一篇文章介紹坪洲一間咖啡店,名字好有趣,叫好運來,當時仲同另一半講究竟幾時有機會黎;原來係馬鞍山呢間新店嘅前身,不過對我地黎講一樣遠。襯另一半喺附近跑完步,無論如何都要順便一訪啊!假期人流較旺,開門無耐到達已經有唔少人,中午更開始等位 (聽講食物都好快賣哂),有心食真係要早少少或者平日到啦。咖啡店面積不大,帶日式風格,木質傢俱同小擺設都好可愛全店約十零個位,全開放式廚房,可以見到製作意粉嘅一刻。餐牌主打自家製產品例如多士、司康、蛋糕,跟咖啡/茶定價$48-72。我地入座時間尚早,未有熟食供應,店員表示可以點飲品先,一邊等。出餐時間頗長,有心理準備要等候花華Scone配自家製果醬、軟芝士 $52Flat White/set司康每日新鮮烘焙,開店後先烤起,加無花果乾,配柑橘果醬同軟芝士;各家司康配方不同,花華嘅出品並冇外脆嘅口感,食落偏濕潤,帶少少煙韌黏口,裡頭嘅無花果乾清新微甜。雖然質感唔係我最喜歡嘅,但味道討好柑橘果醬自家製 酸甜清爽,唔會好似坊間嘅果醬咁死甜。套餐配左咖啡,香濃唔會太過酸,當日6am起身嘅另一半表示,好提神!Green tea Latte $40抹茶微

花華Scone配自家製果醬、軟芝士 $52
Flat White/set
柑橘果醬自家製 酸甜清爽,唔會好似坊間嘅果醬咁死甜。
Green tea Latte $40
抹茶微微回甘,最重要係唔會太甜,茶粉融合,飲料嘅部份做得唔錯呢
牛肝菌牛面肉手工意粉 $78
意粉現場製作、切割,先唔好講味道,誠意肯定係有的
意粉份量唔多,食落好有咬口,比較可惜係牛面肉較細碎,冇左原塊牛面肉柔嫩多汁嘅特色。製作需時,雖然我地唔趕時間,但等左超過45分鐘,都有少少肚餓…哈。

開業初期,運作未完善(?)都可以體諒,喺馬鞍山黎講,有間誠意咖啡店,好綠洲架喇,期下下次再訪。
2020-01-19