2022-10-18 172 瀏覽
The pier hotel 喺西貢好出名,但估唔到酒店原來有間日本餐廳,專門食omakase,仲要係對住個遊艇海景view,我諗香港只有呢一間餐廳,有依一個海景view為咗慶祝同行朋友嘅生日,今日決定食豪啲,呢度除咗有對住師傅嘅吧枱位置,仲有兩張枱係可以看住海景,其餘仲有啲VIP房間由於我哋想試多啲唔同菜式,分別一個set - B omakase$1680 和 set - C星$1380✨前菜有四款,分別有北海道蕃茄,京都豆腐配葛粉汁,松葉蟹焗蛋,玉子燒配海老、番薯🍠,師傅介紹我哋由最淡味嘅豆腐開始食起,個松葉蟹最有驚喜,依家係蟹🦀️季,蟹肉特別鮮甜✨刺身:鰹魚、八爪魚🐙、北海道小樽水爪、醬油赤身、大拖羅,八爪魚非常有咬口,但係又唔會過韌,鰹魚用火槍火炙過,釋出魚油脂香,赤身同拖羅冇得彈✨北海道石垣貝下面係有海草碎,好爽口鮮甜✨北海道牡丹蝦配海膽醬牡丹蝦有成隻手指咁粗,肉質晶瑩剔透,海膽醬濃郁,配埋一齊食好夾✨香箱蟹係蟹乸,分別有蟹膏、蟹籽、蟹肉、蟹腳、配埋旁邊嘅醋一齊食,可以完全帶出蟹的鮮甜味✨甘雕立鱗燒熱油淋上魚鱗面,令到魚鱗站起,魚鱗好爽脆魚肉好嫩滑,下面有麵豉醬可以加埋銀杏一齊

刺身:鰹魚、八爪魚🐙、北海道小樽水爪、

✨北海道石垣貝
下面係有海草碎,好爽口鮮甜

✨北海道牡丹蝦配海膽醬

✨香箱蟹

✨甘雕立鱗燒
熱油淋上魚鱗面,令到魚鱗站起,魚鱗好爽脆魚肉好嫩滑,下面有麵豉醬可以加埋銀杏一齊食

✨天婦羅
有松葉蟹棒,青椒,京都南瓜,番薯🍠,炒粉好薄,完全唔會有油膩感,旁邊有竹炭鹽,可以點埋一齊食

✨岩手三龍尾崎蠔
蠔非常大隻,厚肉,蠔中間比較爽口

✨赤身,大拖羅
極度肥美,入口柔潤鮮甜

✨帶子
來宮城縣的帶子配上竹炭、青檸汁,完全帶出帶子嘅鮮甜同爽口

✨深海池魚
比較重油脂,魚肉非常肥美

✨右口魚
屬於白身魚,魚味會比較淡,但面頭經過火炙,油脂感爆發

✨北寄貝
面頭加上醋麵豉,酸酸地,北寄貝爽口彈牙

✨秋刀魚
配上牙蔥,洋蔥,由於秋刀魚10月份係當造季節,一啲都冇腥味

✨赤身醬漬
配上矜貴嘅魚子醬,醬油漬好唔好食,好考師傅功夫,醬油味道香濃

✨A5和牛壽喜燒
上菜嘅時候,和牛煮到五成熟,入口即溶,壽喜燒汁唔會太甜,濃度剛剛好,生雞蛋蛋黃橙黃色,蛋味極濃,和牛配埋蛋汁,白飯一齊食,可以話係最佳絕配

✨藍蝦
面頭有蝦頭蝦膏,帶出蝦嘅層次感

✨北海道馬糞海膽
加上三文魚籽,入口晶瑩爽彈,海膽十分creamy,鮮甜

✨立魚湯
用大量白身魚骨煲成,十分鮮甜

甜品
靜岡蜜瓜,Tiramisu,蜜瓜水份充足,十分爽甜