2016-11-18
最近響fb果倒好多人like左呢間舖頭,佢個post上面果碗粉睇落好多料好吸引,所以就捉左個朋友同我一齊黎食一黎到見倒呢度古色古香咁,好似睇古裝片入面啲客棧咁。廚房前面仲有個木欄,木欄嘅左邊有啲醃左嘅青椒同蘿蔔可以自助咁夾黎食。個menu有兩頁,唔好睇溜左後面嘅頂頂都有餸可以揀嫁,價錢全部都列哂係上面,唔會唔清楚。第一次黎呢度食,其實睇下面個介紹都好清楚可以知道碗野係點嘅,不過店員都好好,主動介紹翻。而且係對每枱客人都係咁好態度咁講解。呢個係桂林米粉,加左香辣魚仔同豬頸肉。個濃底味道都幾濃入面配料好多,飲落有小小辣辣地,好野味。啲魚仔好香好脆,有小小似炸過咁,同個湯底都幾襯。豬頸肉同平時食倒泰式果啲好唔同,佢應該係炸過嘅,較平時泰式果種乾身小小,較為煙韌。雖然成碗粉好野味,但係湯底唔太鹹又唔油,所以食落一啲濟嘅感覺都冇。呢個係螺獅粉,個湯較為清甜但係就辣過桂林米粉小小。飲落個湯底好清,一啲味精都冇,食完完全唔口渴。仲有,啲豬腸真係好正,味道好濃螺獅就係呢啲螺仔喇,挑左出黎細細粒咁幾就咬口,就係因為呢啲螺仔所以個湯好清甜。呢個單骨雞翼炸到個皮好脆,咬落塊皮索索聲,入面仲有雞油流出黎
桂林米粉
個濃底味道都幾濃入面配料好多,飲落有小小辣辣地,好野味。
啲魚仔好香好脆,有小小似炸過咁,同個湯底都幾襯。
柳洲螺獅粉
飲落個湯底好清,一啲味精都冇,食完完全唔口渴。
仲有,啲豬腸真係好正,味道好濃
螺獅
單骨雞翼