大家好!今次我去咗一間米粉店食飯,真係有驚喜㗎!一入去,就覺得自己似乎穿梭返去古代既客棧,好有Feel!首先,我點咗個鍋燒肉配單骨雞翼,食落去彈牙多汁,單骨雞翼又香又脆,完全係咁正咁好食👍,份量又足夠,滿足晒。玉林牛巴肉味重,配上滑溜溜既米粉,舒服過癮!點心部分,我要推介下煎千頁豆腐啦,脆皮有彈性,一啖口就感受到豆腐既溫柔與可人。跟住間餐廳既巴士,就係佢哋既烤魷魚鬚,呢個真心唔可以錯過,煙韌帶勁,嗜食海鮮既我真係停唔到口。好戲登場,話說主角大腸蟹柳酸辣荀桂林米線呢,湯底味道好特別,酸酸甜甜,蟹柳Q彈,大腸過癮得滯!湯頭同粉絲揉合得緊緊,令呢個主菜喺我心目中飄紅飄紫。整體嚟講,既方便又大眾化,真心推介大家去試吓。仲等咩,約齊三五知己,去食一餐實淨又好呷既桂林米粉啦!🍜🌶️✨

2018-05-22 1464 瀏覽
餐廳位置有少少偏遠,其實都幾難搵到,店面都比較細,全間鋪頭加埋嘅位應該15人左右,冬天食嘅時候好凍(真係間餐廳門口冇遮掩) 但都坐滿有一半嘅位,食碗面唔需要太多時間,所以台turnover rate 都幾高,稍為偏遠嘅餐廳黎講算幾受歡迎。同朋友一齊叫咗一人一碗 螺絲粉 ,配料好充,個粉滑得黎有咬口,湯底味道豐富,整體不錯。另外,再左份香煎豆腐,超級高水準,煎到剛好,又脆又香口。而且,鋪門係近廚房位放左 醃青椒同埋蘿蔔呢啲小配菜,可以自己去拎

另外,再左份香煎豆腐,超級高水準,煎到剛好,又脆又香口。

2018-01-30 704 瀏覽
大陸流行食包裝螺螄粉,呢隻粉出名臭,原因係入面包酸筍。之前都未聞過係咩味,今日晚嚟呢間小店就知喇,真係幾臭🤭今晚因為工作關係去開塘尾道呢邊,一早搵定要食咩,主要係想試下呢度個豬肚,而且另一半嗜辣,睇嚟土都啱佢。我哋做完嘢已經夜晚9點幾,天寒地凍走一大段路先搵到喺橋底嘅呢間小店,入面有一對男女食緊麵。未踏入間舖已經聞到一陣好強烈嘅味,我形容為「押」味😆間舖面積好細,牆上貼著告示話經營到月尾會搬。呢度個位置都有點吊腳,不過由我哋入去到食完差不多十點,計埋我哋都有8個客,可見地點就算唔就腳,喜歡桂林風味嘅人都會幫襯。我倆坐下來點菜,原來係各自在過膠嘅餐牌上點菜。我哋點了土豆粉,佐以幾碟小菜,包括山椒鳳爪、燈影牛肉絲、椒鹽土豆、鮮花甲、麻椒爽豬肚。最先上嘅係山椒鳳爪,辣辣地幾開胃,但鳳爪略為有點硬。食食下鳳爪條脷開始俾啲辣椒辣到好痛時,碟麻辣燈影牛肉絲就上檯了。雖然係個名叫麻辣,辣就有,但唔係好食到麻味,啲肉絲好似豬肉鬆咁幼細,所以吸收曬調味料,上面加上芝麻更加香口。我哋叫的都是土豆粉,外表看來似上海粗炒啲麵,食落有點Q彈,望下咬斷嘅麵條,原來外面嗰層有點似薯粉半透明,入面係類似上海粗炒/烏冬
最先上嘅係山椒鳳爪,辣辣地幾開胃,但鳳爪略為有點硬。
山椒鳳爪

麻辣燈影牛肉絲

土豆粉
我哋叫的都是土豆粉,外表看來似上海粗炒啲麵,食落有點Q彈,望下咬斷嘅麵條,原來外面嗰層有點似薯粉半透明,入面係類似上海粗炒/烏冬嘅麵質,好特別嘅口感
。湯入面加了少量酸筍,我倆都不太好呢種味。
鮮花甲
之前兩個小食同碗麵都愈食愈辣,終於嚟碟唔辣嘅花甲,由於只有少少調味,可以吃得出花甲嘅鮮甜味
麻椒爽豬肚

食食下先發覺佢漏咗麻椒爽豬肚同椒鹽土豆,好彩佢接近收舖都仲有,而且都炒得好快。食落都係唔覺好麻辣,但香口嘅,豬肚唔算爽,厚切而好有𡁻口。
椒鹽土豆

呢碟聲稱椒鹽土豆又係好香口,辣辣地,口感似炸薯粒,由於太辣而另一半好中意,差不多成碟清晒
醃蘿蔔

最尾不得不讚這醃蘿蔔,係由客人自己夾,食落唔係一味酸,有少少咸味,配重口味嘅小菜同麵,感覺好清新

總括而言,如果你唔怕酸筍嗰陣味,呢間小店確實幾有特式,如果你似我同另一半唔識欣賞麵嘅酸筍味,可以叫多幾種小菜試試。不過我發現食完返到屋企,成個人連頭髮都係酸筍味🤭
2018-01-27 442 瀏覽
有日經過就同朋友入左去食呢度有得自己夾啲醃菜食我個日要左碗5色漁粉當中有魚片同豆腐做配料,味道都唔錯,但都幾重味精,所以食完都幾口渴而我仲另外加左呢個荀,酸酸辣辣都幾好送個粉~~但呢度個姐姐既服務就認真爭啲------------------------------食物質素:🤤🤤🤤(5🤤最優)價格水平:💰💰💰(5💰最貴)環境裝修:✨✨(5✨最好)服務態度:🌟(5🌟最佳)整體評分:❤❤❤❤❤(10❤滿分)是次評論及分數視乎進餐當天的品質而訂,亦同為個人觀感:)------------------------------
有日經過就同朋友入左去食

呢度有得自己夾啲醃菜食

我個日要左碗5色漁粉

而我仲另外加左呢個荀,酸酸辣辣都幾好送個粉~~
但呢度個姐姐既服務就認真爭啲

食物質素:🤤🤤🤤(5🤤最優)
價格水平:💰💰💰(5💰最貴)
環境裝修:✨✨(5✨最好)
服務態度:🌟(5🌟最佳)
整體評分:❤❤❤❤❤(10❤滿分)
是次評論及分數視乎進餐當天的品質而訂,亦同為個人觀感:)
午餐
2018-01-02 1280 瀏覽
“桂林山水甲天下”聽得多,呢日陪女皇買完餸經過見到呢間名叫“甲天下”既桂林粉麵店傳黎陣陣既香氣,我地就決定入去試下呢到既出品係咪真係可以拎到“甲”級先呢到地方唔算大,但整體都好企理,坐落都唔會話好迫好窄除左桂林米粉之外,呢度仲有其他種類既粉麵同小食可以選擇,當中仲有前排都幾hit但平日比較少店舖有得食有既“螺螄粉”可以揀女皇話未食過螺螄粉,所以就揀左碗“柳州螺螄粉”HKd42,而我就被個魚湯吸引住,決定嗌碗原味既“五穀漁粉”HKd$48試下先除此之外,我地仲嗌左個“香煎千頁豆腐”HKd$22一齊share黎食喺等緊野食黎既期間,我地仲見到店内免費提供左“醃青椒”同“醃蘿白”俾人客自行夾取試食添等左一陣,女皇既螺螄粉同我既漁粉都到場啦女皇既螺螄粉本身已經會有肉碎、脆黃豆、酸豆角等等既惹味配料,而女皇仲額外加左啲配料添女皇話螺螄粉既湯底都幾鮮味,加上粉質滑溜又煙韌,味道唔錯而我既漁粉相對下賣相比較清淡,但奶白色既魚湯原來好鮮味架,加埋不同顏色既爽滑五榖粉一齊食,味道唔錯之餘當中配有既豆腐仲好滑架,食落既感覺仲好健康添而我加左HKd$18同HKd$12所搭配既“鍋燒肉”同“秘製豬頸肉”都不俗

呢到地方唔算大,但整體都好企理,坐落都唔會話好迫好窄

等左一陣,女皇既螺螄粉同我既漁粉都到場啦

女皇話螺螄粉既湯底都幾鮮味,加上粉質滑溜又煙韌,味道唔錯

而我加左HKd$18同HKd$12所搭配既“鍋燒肉”同“秘製豬頸肉”都不俗,當中既鍋燒肉炸得酥脆,十分香口

作為小食既千頁豆腐更加係深得我心,煎得香脆得黎,千頁豆腐既豆香十足兼且調得惹味

而女皇就大讚佢所加配既“麻辣燈影牛肉絲”HKd$12,話個味道調得幾好,用黎配麵食好夾喎

食埋個惹味既千頁豆腐之後,我地仲要左枝烏龍茶HKd$15黎解解渴添

雖然小店既出品未必做到甲天下,但當中風味十足,好地道既感覺,整體食物既味道都唔差
午餐
2017-12-30 311 瀏覽
1️⃣柳州螺螄粉($40)中左螺螄粉毒之前淘過5包好歡螺螺螄粉覺得好好味🤤所以見到螺螄粉就叫左啦配料好多,有花生、腐竹、酸豆角、木耳、酸荀、螺螄肉好味‼️酸酸辣辣,無好歡螺咁濃味但因為好歡螺太出色,我都係覺得好歡螺好味d.2️⃣干撈土豆粉($38)土豆粉較粗身,質地好滑不過味道一般.3️⃣麻椒豬爽肚($32)豬肚爽口,加埋花椒、辣油好香口,但我覺得唔夠辣🙈.4️⃣椒鹽炒土豆($22)切開左一粒粒既薯仔🥔岩岩炸好,熱辣辣,幾脆口我鍾意依個多過麻椒豬爽肚

1️⃣柳州螺螄粉($40)
中左螺螄粉毒

之前淘過5包好歡螺螺螄粉覺得好好味🤤

所以見到螺螄粉就叫左啦

配料好多,有花生、腐竹、酸豆角、木耳、酸荀、螺螄肉

好味‼️酸酸辣辣,無好歡螺咁濃味

但因為好歡螺太出色,我都係覺得好歡螺好味d

2️⃣干撈土豆粉($38)
干撈土豆粉
土豆粉較粗身,質地好滑

不過味道一般

3️⃣麻椒豬爽肚($32)
麻椒豬爽肚
豬肚爽口,加埋花椒、辣油

好香口,但我覺得唔夠辣🙈

4️⃣椒鹽炒土豆($22)
切開左一粒粒既薯仔🥔

岩岩炸好,熱辣辣,幾脆口

我鍾意依個多過麻椒豬爽肚
2017-09-19
10 分鐘 (堂食)
椒鹽炒土豆
之前聽聞很多人在網上購買「螺螄粉」,但我本身不喜歡網購食物,所以一直都未試過, 亦沒有深入探究是什麼粉,還以為只是螺絲形狀的粉!最近聽聞旺角有一間小店可以吃到這個特色螺螄粉,便去初嚐這個特色小吃!原來螺螄粉是廣西柳州一種風味的小吃,湯底是用了螺螄熬成。再加入肉末、脆花生、木耳、炸腐竹和酸筍等形成具有酸、辣、爽、鮮、燙多重口感。當中以酸荀的味道最為特別,它獨有的特殊氣味都幾霸道,令你一入舖內已聞到這個味道。柳州螺螄粉($42+$6香辣魚仔)根據店家餐牌所示,螺螄粉每天限量發售,湯㡳用了二十斤新鮮石螺加上六小時熬製而成。湯底清甜帶少少辣,抬頭放上辣椒醬可隨自己喜歡辣度添加。配料則有基本的肉末、酸豆角、脆花生、葱花、酸辣荀、黑木耳, 脆腐竹, 螺螄。另外如果想加更多配料都可以,價錢由$6至$18一款。我起初以為是螺絲形狀的粉,原來是桂林米線。加了$6 的香辣魚仔,去了頭,味道有點辣、有點鹹,有嚼頭。桂林米粉($32)桂林米粉有三種食法,可以放湯,乾撈或乾炒。乾炒價錢$40。湯底味道較酸,有小小辣。基本配料有肉末、酸豆角、脆花生、葱花和酸辣筍。另外如果想加更多配料都可以,價錢由$6至$18一款

柳州螺螄粉($42+$6香辣魚仔)

我起初以為是螺絲形狀的粉,原來是桂林米線。
柳州螺螄粉($42+$6香辣魚仔)

加了$6 的香辣魚仔,去了頭,味道有點辣、有點鹹,有嚼頭。

桂林米粉($32)

桂林米粉有三種食法,可以放湯,乾撈或乾炒。乾炒價錢$40。
湯底味道較酸,有小小辣。基本配料有肉末、酸豆角、脆花生、葱花和酸辣筍。另外如果想加更多配料都可以,價錢由$6至$18一款。
米線爽滑彈牙,米線可加底, 加$12

配料-野山椒鳯爪($12)

配料-野山椒鳯爪

鳯爪是涼吃,有小小辣。雞腳很爽口,似白雲鳯爪的口感。

小食-香辣玉林牛巴($38)

小食-香辣玉林牛巴

牛巴的味道香濃,味道有點似吃五香牛肉乾,很惹味,肉質有嚼勁!是一個特色的廣西傳統風味小吃,但份量較少。

小食-麻辣豬爽肚($32)

小食-麻辣豬爽肚

味道又麻又辣,味道濃厚,豬肚肉厚爽滑,份量頗多。

椰子汁($12)
椰子汁

罐裝椰子汁,解辣好幫手。

烏龍茶($15)
烏龍茶

醃青椒和醃蘿蔔可以自行取吃,不另收費

用了環保餐牌,用水筆點餐。辣椒醬可隨意添加

門面

內部環境-農村風味的裝潢

餐牌

2017-11-24
配料-野山椒鳯爪
小食-香辣玉林牛巴
小食-麻辣豬爽肚
2017-11-19 835 瀏覽
M佬:你有無食過螺螄粉?A姐:梗係有啦!M佬:我係話呢個螺螄粉,唔係螺絲粉喎。A姐:咩粉嚟㗎?螺螄粉係廣西柳州市的傳統小吃米粉,湯底係由螺獅肉、辣椒、八角、丁香等香料炮制而成。今日就等我帶你去旺角塘尾道甲天下正宗桂林米粉見識一下。A姐之選:柳州螺螄粉就咁望落去,同平時嘅米線無咩分別。不過一飲啖湯,真係好鮮味,果然係用咗二十斤石螺煲6個鐘而成嘅湯底,真材實料!配料仲有螺螄肉、肉末、酸豆角、花生、葱粒、酸辣荀、黑木耳同炸腐竹,真係好足料呀。螺獅肉食落已經無乜味 (啲味去晒嗰湯到),肉末醃得非常入味,脆腐竹同花生好有口感,加埋桂林米線爽口滑身,真係無得彈。M佬之選:五穀漁粉鍾意魚湯嘅朋友一定要叫呢個,包你一試愛上。湯底奶白色,超有魚嘅鮮甜味,加埋滑豆腐、鯇魚片、酸菜、蔥花、芫荽同脆黃豆,真係好豐富呀。另外,大家見到唔同顏色嘅麵條就係五穀粉,有玉米、蕎麥、高梁、大米同紫薯,入口煙韌彈牙,絕對係健康之選!鍋燒肉鍋燒肉外脆內軟,醃得非常入味。鮮花甲花甲新鮮無沙,加埋豉油,鮮味出晒嚟。野山椒鳳爪辣味十足,真係好滋味。椒鹽炒土豆土豆切到細細粒,略炸後再椒鹽炒,非常惹味。麻辣豬爽肚麻辣開胃,爽口彈牙。
M佬:你有無食過螺螄粉?
A姐:梗係有啦!
M佬:我係話呢個螺螄粉,唔係螺絲粉喎。
A姐:咩粉嚟㗎?

A姐之選:柳州螺螄粉

M佬之選:五穀漁粉
五穀漁粉

鍋燒肉
鍋燒肉外脆內軟,醃得非常入味。

鮮花甲
花甲新鮮無沙,加埋豉油,鮮味出晒嚟。

野山椒鳳爪
辣味十足,真係好滋味。

椒鹽炒土豆
土豆切到細細粒,略炸後再椒鹽炒,非常惹味。

麻辣豬爽肚
麻辣開胃,爽口彈牙。
2017-11-18
五穀漁粉
2017-11-15 148 瀏覽
呢間鋪bookmark左好耐, 今日得我一個出左旺角睇營養師,決定自己獨自去偷食🙈_____________________________🔹柳州螺絲粉 $42螺蛳粉是廣西柳州市的小吃米粉,正宗既湯料係由螺蛳肉、辣椒、八角、丁香等天然香料配制而成。呢間佢聲稱用左二十斤石螺煲左成6個鐘而成既湯頭梗係要這試下!.配料方面佢都跟足傳統,有螺獅肉,肉末,酸豆角,花生,葱粒,酸辣荀,黑木耳同炸腐竹。.唔使等到碗麵送上來,其實一入鋪頭,就已經聞到酸辣筍嘅獨有氣味,有啲人會頂唔順,覺得好臭,但我又覺得呢個係傳統風味,唔試唔得!.先飲一啖湯,湯頭真係好鮮味,果然係真材實料煲咗咁多個鐘嘅湯,不過我都係嫌唔係好夠辣。.佢嘅米粉🍲唔係平時食開嘅嗰種質感,反而有啲似平時食開嘅桂林米線,偏向爽口滑身。.螺獅肉食落冇乜味,反而側邊啲肉碎好入味,加埋酸豆角食好開胃!酸辣荀唔係特別脆身,不過酸酸辣辣都幾有風味,前提係你要接受到佢嘅味😂脆腐竹有部份已經浸左落湯,但未浸嗰啲都仍然好脆,私心都係覺得響鈴好食啲,旁邊仲有啲炒過既花生都幾香口!.🔎餐廳仲放左啲醃青椒同醃蘿白,酸酸地又脆口,好好既開胃小菜😻.整體都幾好食嘅,不過
_____________________________
🔹柳州螺絲粉 $42
柳州螺獅粉

整體都幾好食嘅,不過如果俾我揀我應該都係鍾意食返譚仔多啲🙈
2017-11-10 119 瀏覽
鯇魚片鮮花甲原味五穀漁粉- 微稠的奶白色湯底魚味欠奉,配上滑豆腐、脆黃豆粒、酸菜、莞茜、蔥花,味道與口感更像濃郁的鹹豆漿。脆黃豆粒為湯底添香增層次,起畫龍點睛之效- 魚片嫰滑但多骨,花甲瘦屑但味鮮- 五穀漁粉是由玉米、蕎麥、高樑、大米、紫薯所造的滑身粉條,掛湯,與微稠湯底搭配- 辣椒油辣勁足帶微酸,反襯出湯粉的鮮甜味
鯇魚片鮮花甲原味五穀漁粉
- 魚片嫰滑但多骨,花甲瘦屑但味鮮
- 辣椒油辣勁足帶微酸,反襯出湯粉的鮮甜味
2017-11-06 89 瀏覽
在香港難得找到正宗的桂林米粉,一進店就有了回鄉的感覺。港島區已經沒有桂林米粉店,特意跑去旺角吃也值得了!配菜喜歡酸辣筍,酸豆角。加菜推薦滷蛋,可以說是桂林米粉必備的。酸酸辣辣的,夠正!
酸酸辣辣的,夠正!
2017-11-04 112 瀏覽
怎麽樣的米線才能稱得上甲天下?我就要來問問它!位於塘尾道天橋底下的這鋪位,曾是某人氣潮州食堂的舊址,曾經夜夜笙歌,人聲鼎沸。酸辣米線經常吃,桂林米線倒是第一次,滿是好奇。餐牌兼點菜紙,客人在過膠的餐牌上用白板筆點菜,方便又環保。點了柳州螺絲粉$42,加配料香辣魚仔$6和麻辣牛肉絲$12。店員先來錯了一碟野山椒鳳爪,我更正叔叔下錯單了,我要的是麻辣牛肉絲,可是仍然來錯了五香牛腩我說不要緊,弄錯了也不想浪費。柳州螺絲粉本身有不少配料,最突出的是酸辣筍,辣度適中,新鮮爽脆。魚仔份量不少,牛腩多筋難咬,香味欠奉,不建議選擇。柳州螺絲粉標榜以二十斤新鮮石螺煮六小時熬製湯底,味道沒有驚喜,反而米線出色麵條爽口彈牙如果我最愛的X仔米線有這般質素的米線,我必定每天走去吃 說不上是甲天下,但桂林米線,仍有它出色的地方,可以一試。
怎麽樣的米線才能稱得上甲天下?

我就要來問問它!

酸辣米線經常吃,桂林米線倒是第一次,滿是好奇。

餐牌兼點菜紙,客人在過膠的餐牌上用白板筆點菜,方便又環保。

柳州螺獅粉
我說不要緊,弄錯了也不想浪費。

麵條爽口彈牙
如果我最愛的X仔米線有這般質素的米線,我必定每天走去吃

說不上是甲天下,但桂林米線,仍有它出色的地方,可以一試。
2017-11-03
2017-10-27 125 瀏覽
今次係第二次黎食👍🏼因為上次食左個「椒鹽炒土豆」同「香煎千頁豆腐」好似大陸風味,所以又黎食啦。😋今次同上次叫左一樣既野,就係必食既「椒鹽炒土豆」同「香煎千頁豆腐」。不過今次叫多左碗「五榖漁粉」 酸辣味,個麵質地好似米線咁,餸方面有鯇魚片同豆腐 ,個湯好特別,好濃郁,個湯同魚、豆腐好夾,個味比平時出面食既魚湯米線更好豐富 100分。👍🏼👍🏼上次都有叫到「柳州螺絲粉」,今次都有叫 。仲加左大腸、紅燒排骨同豬頸肉,可能個「五榖漁粉」太好味既關係,我地兩個人食哂碗「五榖漁粉」,就飽到食唔哂個「柳州螺絲粉」。總結:必食推介「五榖漁粉」同「椒鹽炒土豆」👍🏼 依間仲有大陸黑色罐裝個好飲椰汁飲添架。
今次係第二次黎食👍🏼

五榖漁粉
香煎千頁豆腐
「柳州螺絲粉」
2017-10-27
五榖漁粉
香煎千頁豆腐
2017-10-03 141 瀏覽
去食過幾次,之後就無再食,原因系佢整體價錢太貴。首先佢既配菜,蟹柳8元,得2條。出面酸辣米線都系5/6元。吳明佢點解賣咁貴。想食大腸要加十元。個其實佢個米線系咩都吳包(靜米線)都要30元。基本上叫一碗再加配菜要四十元。個人認為佢吳值。佢又吳屬於旺區。
2017-10-03
2017-09-20 1735 瀏覽
由於今日屈小姐要覆診既關係,賴生同佢鎖定左呢間《甲天下正宗桂林米粉》,一黎佢近我地覆診既地點,二黎聽聞佢幾好食,仲寫到自己碗米線甲天下,我地當然要去會一會佢啦!根據網上既資料,間野係開11:00既,咁岩我地都係呢個時間睇完醫生,就第一時間過去目標位置,我地到達既時間係大約11:10分⋯但係店內漆黑一片,而老闆好似仲係度開緊檔,賴生就膽粗粗走埋去問:『老細,我地入得去坐未?』老細就話:『好快嫁喇,你轉多個圈番黎啦。』如是者,賴生帶左屈小姐去奧海城打個圈,順便睇下有咩食有咩行,行到11:30就番轉頭入去。同樣都係好昏暗,入到去就發現其實室內都有燈既,只係出面太光,唔同既係老闆已經唔見左(原來係去左買早餐食...),我地就問下個店員入得未,佢就好歡迎我地叫我地隨便坐! 不過屈小姐就話間舖有小小UP味,賴生就同佢講其實係煮筍果隻味道,有D人接受唔到既!好彩屈小姐都OK!既然我地任揀位,梗係揀個舒服位啦,坐低之後,就睇下個餐牌有咩食!! 一拎起個餐牌就發現,咦,佢地用環保餐牌嫁喎!! 幾好,客人可以用水筆寫完食乜就交比店員入單,唔浪費紙,好好!! 賴生同屈小姐閉門商議左一輪之後,就決定好叫D咩食

好彩屈小姐都OK!

既然我地任揀位,梗係揀個舒服位啦
,坐低之後,就睇下個餐牌有咩食!! 一拎起個餐牌就發現,咦,佢地用環保餐牌嫁喎!! 幾好,客人可以用水筆寫完食乜就交比店員入單,唔浪費紙,好好!! 賴生同屈小姐閉門商議左一輪之後,就決定好叫D咩食啦~~~!! 填好後,就將2張餐牌交比店員啦

醃青椒同醃蘿蔔

落完單之後,賴生就四處張望,發現到係廚房前有個自助吧咁既角落,除左可以自助拎餐具同調味料之外,更加有2盆醃前菜比大家免費任食,店家都好貼心寫左張提示叫大家夾少少試岩味之再決定夾唔夾多D食,所以賴生就每樣夾左少少試一試先

醃青爪&醃蘿蔔

1) 醃蘿蔔 : 3⭐️

一入口,除了酸,還是酸,乜味都食唔出,明顯係醋同糖既比例失左調,不過佢切到細細粒,一啖一口,而且免費.....合格啦!
好彩店家有貼心提醒人試左味先,一陣夾多左....真係唔知點算!!

2) 醃青椒:3.5⭐️

比起蘿蔔,青椒較為優勝既地方係本身青椒帶辣味,唔會得個酸字,而且醃青椒好爽脆喎.....比多半星啦!! 最後賴生夾多左一小碟自己食,因為賴生嗜辣麻,屈小姐都陪賴生食多一粒~~
 (對屈小姐黎講就嗆得濟啦

食完前菜之後,等左幾分鐘,主角們就陸續送黎啦.....
柳州螺獅米線、原味魚湯五色米線、娃娃菜金菇、麻辣燈影牛肉

屈小姐之選
原味魚湯五穀粉
3) 原味魚湯五穀粉: 爆5⭐️

超出色既一碗粉,除左健康同負擔唔大(??)之外,重點係麵條既口感同湯底既味道,超一流!!!

第一樣要讚既係配料: 有滑豆腐、鯇魚片、酸菜、蔥花、芫荽,最後係神來之筆既配料: 脆黃豆!!
! 前面果堆配料搭魚湯係健康得黎,又吸魚湯味,可以話係鐵膽冇死既選擇,但脆黃豆真心令我地好驚喜,雖然浸左湯,但無影響佢既脆度,真係粒粒都卜卜脆,加上黃豆味好出,令成碗麵更好味口感更豐富,超正!

第二樣要讚既係湯底,我地2個飲左一啖,鮮味濃郁,不得了,最後成碗湯都比屈小姐同賴生清晒,真係太好味啦!!! 一啖湯一啖麵一啖脆黃豆...呢個配搭100分....難怪自封甲天下....堅係有料!!

第三樣要讚既係麵,用五穀粉!! 就係用呢五種材料整嫁喇!!雖然冇乜特別味既,但健康D麻!! 顏色又靚,碗粉真係又紫又黃又白嫁~~~賞心悅目!!最重要既係 : 隻五穀粉好煙韧彈牙!! 超好食既一隻麵,一定要食呀!!!

所以我地一致認為,呢碗麵值得拎爆5星,真心推薦大家一定要食!! (p.s. 鯇魚片有骨,食果陣要小心)

娃娃菜金菇
4) 娃娃菜&金菇 : 4⭐️

每樣要加$6蚊既配料,純粹係我倆鍾意食菜同菇,所以要加一加,要講的話,份量多DD會更好,同埋最好可以放埋落碗原味魚湯一齊上...
會更好味
 不過佢用左螺獅粉既湯,味道都唔錯

賴生之選

柳州螺獅粉+生菜

5) 柳州螺獅粉(加生菜): 4⭐️

號稱每日新鮮用20斤石螺整既湯粉,的確好鮮,但比起五穀粉既原味湯,呢個湯較欠層次,配料有脆腐竹、花生、酸辣筍、肉碎、蔥花、螺獅、酸豆角同黑木耳!!

就講一講特別既配料啦:

螺獅: 原來係細細粒既螺仔,大細係同肉碎一樣,呈黑色,無乜特別味道
肉碎: 偏肥,味道就係正常既醃豬肉味
酸辣筍: 岩賴生既~~不過辣味唔算太出,酸味就夠啦!
脆腐竹:浸左湯,一D都唔脆LU~~ (本身無浸湯既都唔脆)

不過碗粉都幾好食嫁,只係冇原味魚湯粉咁正者~~~!!

麻辣燈影牛肉
6) 麻辣燈影牛肉:4⭐️

幾得意既一隻牛肉,同我地想像既唔同,我地諗住係一舊舊鮮牛肉咁! 但佢就似係肉乾既肉絲,一條條幾脆下,麻辣味強勁~略油左少少!!

7) 椒鹽炒土豆:2.5⭐️

土豆切到一粒粒,一啖一粒,方便食,幾好! 首先炸脆完再落椒鹽炒,理論上應該幾脆口幾惹味。可惜現實係: 土豆炒一炒之後淋左,椒鹽味又欠奉,所以一般般啦!!

所以,結論係: 呢間野,食麵食一流,絕對可以LIST入十大好食米線之一!! 不過米線外既其他野有待改善,假如我地去開果頭,都應該會番去食一食既!!

#試新野
#好食既當然讓比妳食