2017-09-01
昨晚,同幾個朋友去尖沙咀行街,不知為何突然想食泰國菜,就search下附近有無泰國菜館,就黎左呢間餐廳!一入去,見有不少人已經食緊,感覺已經幾好,因為應該好食先會多人👍🏿餐廳有兩層,內裏有點泰國風味🇹🇭地方亦寬敞,坐得都舒服🌾我地就叫咗個沙律食🥗呢個沙律酸酸甜甜,幾開胃👍🏿蝦同金柚嘅味道亦好夾,吾會覺得有違和感,加上蝦咬落去亦新鮮,再有埋腰果配搭,完全令到我食慾大增😋呢道炭燒豬頸肉,係我全晚至愛👍🏿首先豬頸肉少脂肪,食落去唔會覺得好油,完全無罪惡感,加上性價比高,有好多塊豬頸肉,好似食極都食唔完😻呢碟紅咖喱燒鴨,我覺得比較普通,但呢道菜可以配蒜茸包食,包都幾好味!注意: 這道菜有點辣🌶冬蔭公湯又幾正,本人覺得好啱我地香港人口味👍🏿辣得好香口👍🏿加上蝦肉好足,完全抵食!燒春雞係成晚飯既高潮!侍應會係我地面前表演"燒着隻雞",倒上酒加火,成隻雞就立即燒着,影相一流📸無咗火之後,你可以叫侍應幫你手撕雞,或者自己黎。肉質幼嫩!點上佢嘅辣醬,更惹味!我亦點咗杯飲品--龍眼冰,味道較甜,夏天黎講,飲一飲透心涼💦總括而言,如果想食泰國野,呢間餐廳不比九龍城嘅泰國菜遜色!值得一試!
餐廳有兩層,內裏有點泰國風味🇹🇭地方亦寬敞,坐得都舒服🌾 我地就叫咗個沙律食🥗呢個沙律酸酸甜甜,幾開胃👍🏿蝦同金柚嘅味道亦好夾,吾會覺得有違和感,加上蝦咬落去亦新鮮,再有埋腰果配搭,完全令到我食慾大增😋
注意: 這道菜有點辣🌶