2022-05-03
傳說🧚🏻♂️英文字母有r嘅月份,就係食蠔嘅季節🦪 抓住r字月份的尾巴,今次會介紹近期幾鍾意嘅元朗食蠔餐廳💁🏻♀️Oyster Season🍽4月嚟咗食2次😋飲食記錄:首先介紹生蠔,據了解,星期二同星期六食蠔最新鮮,因為啲蠔星期一/星期五上機,星期二/星期六落機,晏就12-1點就會送到餐廳😍第一次嚟撞啱星期二,晚市禁堂食,午餐食最新鮮呀😍第二次嚟係第一個解封晚市堂食嘅開心星期五,啲蠔就俾人食哂得返一款啦😭飲食次序:❶ Regal No.1/ France 🥈生蠔肉質爽口唔會太腍,帶海水咸味🌊❷ Sentinelles No.0/ France 🥇生蠔肉質creamy,非常鮮甜又帶海水味🤤❸ 令和怪物/ 日本生蠔非常肥厚大隻,金屬味非常重,我咬咗邊邊一小啖已經頂唔順,轉交俾男朋友☠️④ 第2次嚟食得返Lambert No. 0/ France🦪都好味嘅,好肥美,礦物味都好濃郁,但唔夠Sentinelles No.0鮮甜(擒擒聲食咗無影相😇)餐廳特調用嚟點生蠔嘅雞尾醬(藍色嗰碟)勁惹味!但生蠔自身嘅味道已非常足夠,滴幾滴檸檬汁已經好正😋但建議靈活運用碟雞尾醬,嗌份薯條點🤤🤤🤤黑松露醬薯條粗薯條
飲食記錄:
飲食次序:
❶ Regal No.1/ France 🥈
生蠔肉質爽口唔會太腍,帶海水咸味🌊
❷ Sentinelles No.0/ France 🥇
生蠔肉質creamy,非常鮮甜又帶海水味🤤
❸ 令和怪物/ 日本
餐廳特調用嚟點生蠔嘅雞尾醬(藍色嗰碟)勁惹味! 但生蠔自身嘅味道已非常足夠,滴幾滴檸檬汁已經好正😋但建議靈活運用碟雞尾醬,嗌份薯條點🤤🤤🤤
黑松露醬薯條
粗薯條嘅粗度拿練得好好,唔會太粗或粗得嚟太扁地影響口感(份量都唔少)。
除咗生蠔,餐廳嘅刺身都唔錯,可惜第2次帶埋班朋友嚟嗰陣,刺身種類唔多,得返珍寶北海道帶子刺身,同1隻scampi😅唯有5餅2魚分咗佢😅😅
珍寶北海道帶子刺身
帶子非常鮮甜😋肉質豐厚嫩滑🤤解凍方面做得幾好,好似啱啱喺海撈上嚟🌊
紐西蘭小龍蝦
(擒擒聲食咗無相為證)
除咗刺身,餐廳其他食物都有驚喜😋🍝由於擒擒聲食咗,有啲無相,有機會補返😋等唔切嘅朋友可以自己去試試😋
蒜汁欖油意粉
意粉煮得剛剛好al dente🍝意粉菜式看似普通,但味道非常豐富,蜆肉鮮甜,碎上肉質仍算飽滿👍🏻;蒜粒惹味開胃;特別嘅係配料仲有秋葵粒同紅椒絲,撈埋意粉食,口感豐富又帶微微香辣感覺🤤❤️
龍蝦汁大蝦意粉
意粉略嫌煮得唔腍咗少少,勝在龍蝦汁煮得好入味
秘魯辣醬煮海鮮
以為個汁會好辣,但只係微微帶香辣,啱哂食開bb辣嘅我😻驚喜嘅係,呢啲煮埋一煲又有調味嘅海鮮(記憶中有魚、帶子、青口、蝦),肉質都新鮮😋
西班牙黑毛豬架
黑毛豬架應該有慢煮過再香煎厚切上碟🍽肉質鮮嫩多汁😋
凱撒沙律
羅馬生菜非常新鮮爽口🥗
晚飯有甜品作結感覺才完整🤍 Vanilla ice cream topped with sherry wine