之前都有聽聞過筲箕灣有間可以一次過食到火鍋+燒肉嘅餐廳,近排竟然插旗旺角,好似幾抵食咁,當然要試試佢。醬料區都算多選擇,可以照自己喜好混醬。而飲品區有得意之作,除咗有汽水,仲有爆珠椰果百香果同柑桔青檸檬汁呢類特飲。晚市雞煲海鮮放題套餐B $308套餐會先奉送一份按人頭份量嘅雞煲同刺身拼盤,所以份量唔會話好多,變相可以留肚食火鍋同燒肉。雞煲嘅雞件唔算好大件,但醬汁調得幾惹味,就算叫唔辣都夠入味;由於刺身係贈送嘅,質素要求唔會太高。當中共有6款,包括:三文魚、北寄貝、榮螺、帶子、魷魚同赤蝦,鮮味有待改善。由於揀咗最貴嘅美國SRF黑毛和牛套餐,所以燒肉同火鍋我都叫咗唔少美國SRF黑毛和牛、安格斯肩胛肥牛、澳洲牛舌同黑毛豬腩肉等。黑毛和牛拼盤幾靚,不過燒個陣要留意薄切關係會容易燒燶。當日揀咗潮味沙嗲湯底,送海鮮盛盤一份,當中嘅海鮮都幾大件,個人幾鍾意扁聖子同豬肉釀冬菇,但見有綠色鮑魚就有啲嚇親。沙嗲湯底值得一讚,淥完基本上都有沙嗲香氣,幾入味。火鍋配料主要試咗響鈴、鮮金菇、蜂巢豆腐、鵝腸等;海鮮類就有扁聖子、墨魚仔、黑松露墨魚滑、手打蝦滑、蟹柳棒、魚皮餃等;丸類就有叫咗芝士丸、牛肉丸、梅菜豬肉

晚市雞煲海鮮放題套餐B $308
套餐會先奉送一份按人頭份量嘅雞煲刺身拼盤,所以份量唔會話好多,變相可以留肚食火鍋同燒肉。雞煲嘅雞件唔算好大件,但醬汁調得幾惹味,就算叫唔辣都夠入味;由於刺身係贈送嘅,質素要求唔會太高。當中共有6款,包括:三文魚、北寄貝、榮螺、帶子、魷魚同赤蝦,鮮味有待改善。

火鍋配料主要試咗響鈴、鮮金菇、蜂巢豆腐、鵝腸等;海鮮類就有扁聖子、墨魚仔、黑松露墨魚滑、手打蝦滑、蟹柳棒、魚皮餃等;丸類就有叫咗芝士丸、牛肉丸、梅菜豬肉丸等,當中其實有唔少坊間火鍋店少有嘅選擇,魚滑、蝦滑都唔錯。

小食方面試咗椒鹽雞軟骨同薯角,前者以炸蒜爆炒,味道算唔錯,如果可以再熱啲同份量多啲就更好;後者需要自己燒熱先食得,感覺加上調味粉會好啲。

甜品方面都有少少驚喜,除咗有唔少市面少見嘅雪條選擇,例如西瓜造型雪條外,仲有唔同口味嘅Movenpick雪糕,推介楓糖合桃同焦糖燉蛋味,兩隻都唔會過甜。
2022-10-13