2021-12-16
黎過金百利幾次,每次都係下面等𨋢等好耐,有朋友話試過一間價錢合理而且味道唔錯嘅日本餐廳,啱啱好6:00去到都已經有六七枱滿左。一打開餐牌,我足足揀咗10分鐘,先諗到想食咩,因為真係太多選擇啦而且每樣都好靚,每樣都好想食。最後我嗌左豬扒煮蛋飯($72),鹽燒鵝肝雞翼($52)同埋最後忍唔住加多左一個鐵板綠茶布朗尼($48)。自己一個人去食,自問唔算大食,真係食到好飽好飽。豬扒煮蛋飯新鮮即炸嘅,好鬆軟,豬扒無筋,同醬汁洋蔥蛋好夾,而且好鍾意用日本珍珠米來做飯底,溝埋呢啲半熟蛋真係一流。鹽燒鵝肝雞翼坊間都冇乜試過,餐廳好俾心機讓左啲鵝肝入去雞翼入邊,係無骨嘅,雖然唔算太食得出有鵝肝味,但係整體都幾夾,外皮燒得好脆,而且會配埋一個酸酸甜甜嘅汁,中和返雞翼嘅鹽味。用鐵板上嘅布朗尼好大份,有成個拳頭咁大,上之前侍應姐姐會問想要咩雪糕,可以揀綠茶味或者豆腐味,我就揀咗後者。本身跟埋個綠茶汁,應該係淡綠茶用黎吊下味,豆腐味好清新,唔會有好多額外嘅死甜味,而且好濃好重豆味,配埋brownie本身嘅甜味啱啱好。喺銅鑼灣鬧市搵到一間日本嘢唔超過$100又要多選擇嘅,呢到應該會係top 5!