2016-01-13 2487 瀏覽
元旦日同一大班朋友晏晝飲完茶完後,轉移夜晚到旺角食牛肉放題其實旺角放題餐廳好多選擇,我問朋友點解推薦八幡,佢話款式多,牛肉海鮮任叫而且唔貴,以上三項理由真係吸引,所以我地一行八人就決定夜晚食呢間啦,話說朋友講完我晏晝都特登只係食到七成飽,留點空間到夜晚嘛!我地大約七點鐘去到,現場已見座無虛席,幸好我地有訂枱,好快安排好座位。我地坐底之後,店員給我們餐牌,牛肉放題,當然選最好的牛肉啦,我們點了$298選擇黑毛和牛套餐,有澳洲和牛,美國特選牛肉,美國豚肩肉,而湯底是骨膠原豬骨湯底,過了几分鐘後,湯底來了,我們飲了几啖,好清香豬骨味,淡淡地好正宗!然後簿切牛肉一盆盆上台了,只見每碟肉肉色光澤透白,鮮肉與脂肪相間,很快我們一堆堆的放進火鍋裡,全部厚薄一致,放火鍋几秒就食得,配合我係醬料混好的醬料,十分厚烈牛香,可以以放題價錢食到這樣質素的牛肉,抵!然後,海鮮拼盤來到,我們不禁嘩了一聲,有鮮嫩生蠔,帶子刺身及超大隻甜蝦刺身,生蠔大大粒放在充滿醬油的羹上,吸引了醬油鮮甜,而帶子滑溜厚切,口感很實在,而甜蝦亦絕不欺場,手指般的粗度,很爽口。另外,提一提,全間餐廳屬於半buffet 形式,除了本身的牛
元旦日同一大班朋友晏晝飲完茶完後,轉移夜晚到旺角食牛肉放題

另外,提一提,全間餐廳屬於半buffet 形式,除了本身的牛肉和海鮮拼盤要下單外,其餘都可以在自助區自己選擇火鍋配料,選擇亦都非常之多,有大量蔬菜,什菰類選擇,又有朱古力噴泉,是日我地除左拿了大量不同蔬菜外,大家亦不停encore 牛肉同海鮮,非常抵食。

另外,可以見到有燒烤區和壽司區域,有烤肉串,烤翠玉瓜,天婦羅等等,壽司選擇亦有得多,三文魚,甜蝦,又有三文魚等等,由於前日燒烤食得太燥,有點喉嚨痛,唯有眼白白見到十分吸引燒物都吃不到,但朋友説烤得很香口,希望下次有機會再試試吧,而壽司亦都很鮮味。

我地見大家都食得差不多,就去主攻甜品,我就食左泡芙,質素唔錯,好濃郁忌廉,其餘朋友食左啫喱同朱古力cake,全部細細件夠精緻,又可以食到多d 唔同口味。

順帶一提, 餐廳飲品選擇亦都好多,有傳統凍飲又有無糖烏龍茶,完全照顧到大眾口味。

這個假期都算精彩,每日都是食食食,但的確很享受,始終平日工作太忙碌,未能有好多時間好好享受美食,就趁這些大時大節食多點吧!
黑毛豬
骨膠原豬骨湯底