2011-04-11
在深水埗食飯其實都幾頭痛,頭痛在於選擇實在太多,又想食飯(中式定係西式?)但又想食得輕盈啲(一碗麵或粉加碟清菜),在不知怎算之際我就會走進位於桂林街的德豐粉麵餐廳。這間茶餐廳有中式小菜、西式飯意粉、還有一檔有水準的潮洲牛什魚旦粉麵,每天的時令「今日快餐」又選擇多多,有西式的焗飯/意、中西式炒粉麵如干炒牛肉意粉,免治牛肉燴牛脷飯/意,中式蒸餸類如馬蹄土魷肉餅飯,快餐$32一份包埋老火例湯及熱咖啡/茶,價錢算合理。另外,德豐還有湯/炒粉麵套餐($19 - $38),湯飯/蠔仔粥套餐($32 - $35)及常餐($38),總有一款啱你嘅胃口。最近因工作繁忙唔想唸食乜好所以去咗德豐。胃口好啲嗰日就食咗個「今日快餐」嘅焗葡汁火腿雞扒飯(老火例湯+熱鴛鴦),有天胃口麻麻哋嘅就食咗碗紫菜魚旦魚片麵餐(包一碟油菜)。焗葡汁火腿雞扒飯 – 這個A餐都有好多捧場客所以都等咗成10分鐘先有得食,焗飯熱辣辣咁擺喺你面前,葡汁嘅香味撲埋嚟,煎雞扒唔太肥,份量啱啱好!老火例湯+熱鴛鴦 – 老火湯夠火喉相當滋味,熱鴛鴦就just okay。紫菜魚旦魚片麵 – 碗麵送來時,一見到啲冬菜及芫茜放在湯匙上而不是灑在湯中即
焗葡汁火腿雞扒飯 – 這個A餐都有好多捧場客所以都等咗成10分鐘先有得食,焗飯熱辣辣咁擺喺你面前,葡汁嘅香味撲埋嚟,煎雞扒唔太肥,份量啱啱好! 老火例湯+熱鴛鴦 – 老火湯夠火喉相當滋味,熱鴛鴦就just okay。 紫菜魚旦魚片麵 – 碗麵送來時,一見到啲冬菜及芫茜放在湯匙上而不是灑在湯中即覺得師傅夠專業及細心,麵質爽滑,魚旦魚片夠鮮,但嫌啲湯鹹咗少少。 芥蘭走油淨蠔油 – 啲菜又翠綠又爽甜,夠健康。 On a whole, I give德豐粉麵餐廳 a ‘B’ grade for its great variety and provision of good food (especially Chiu Chow style noodles).