2018-01-30 87 瀏覽
今次同老公,仔仔一齊去尖咀試下花丸-自己整章魚丸. 在2星期前已訂位,心知曾經興過一排, 以為會好full,原來都仲有好多位.6點半準時入座,店內環境原來都唔算大,大約只得10張檯,2位店長,廚房有一位男店長及一位女店長負責洗碗,牆上有電視一直播著幾套短片教大家如何整丸子,御喜燒,<搵食飯團>介紹片段,都幾細心.可以比我地睇左片再落手落腳自已整下. 落單一份章魚丸子, 御喜燒,盬味牛肋肉及蒜香牛肋肉套餐.大約5分鐘,店長已把材料送到,再教一教我地點做,然後開火整8粒丸子.其實第一次整丸子都幾緊張, 不知從何入手,漿分幾次落,直至落晒,當中不停的反下轉下丸子,將多餘的漿撥入,一轉就包在圓形丸子內,大概8-10分鐘, 就完成了,味道是淡淡的,雖然未能做到粒粒外脆內軟,但都算滿意,因為終於體驗過了(心想都係出去食買一份20元擺了).而檯面上放左各式各樣醬汁,因著自己口味加上便可. 跟住到燒牛肋條, 每邊燒下, 但是試左幾塊都是太靱怎樣咬都咬不開, 98元有100g,有3塊. 看色澤及肥肉花紋分佈都肉多汁又軟林的,試過就知了, 真的不推介大家試呀.至於御喜燒,由於之前已經試過燒

至於御喜燒,由於之前已經試過燒,所以今次就交由店長代為燒,見佢地邊忙其他工作邊處理我們的御喜燒,真的感激她們.我地可以休息一下,等食就可以了.御喜燒有椰菜及粒粒年糕,其實唔太夾,反而覺得有炒面個種好食d.
應該唔會有下次了.
2018-01-27
1 分鐘 (堂食)
  • 章魚丸