2021-05-21
我都有一段時間無食大排檔小炒🤔 記得以前成日都會同一大班同學到大排檔聚會,歡呼聲此起彼落,圍埋坐喺一枱相當熱鬧😆 依家疫情期間想坐埋一枱都難,唉...人生總有啲往事只能回味~😢 就如大排檔一樣亦都係我哋嘅集體回憶,傳統嘅大排檔已經買少見少,好多大排檔都改咗以樓上舖形式營運,就例如我今次食嘅呢間「女人街食飯公司」💁🏻♀️叫得女人街,餐廳位置當然喺旺角啦😂 呢度門面同店內設計都計有特色,一到餐廳門口見到龍鳳嘅裝飾已經相當搶眼👀 入到去面積都幾大,裝潢係模仿70年代街邊景,有懷舊鐵閘、香港舊式霓虹燈招牌、理髮舖、街市海鮮檔等等懷舊裝飾,仲見到麗晶大賓館🤣 真係笑咗出嚟!餐廳仲播放懷舊金曲,用膳期間聽到郭富城嘅《Para Para Sakura》呀🕺🏻🌸 餐廳成個氛圍令我猶如置身70年代,好有當年大排檔嘅面貌,十分懷舊。呢度嘅餐牌密密麻麻,有各式各樣風味撚手小菜、燉湯、粉麵和各款海鮮菜式。食物上枱速度極快,坐咗一陣已經可以開餐😁❤️ 生炸脆皮頂鴿 (壹隻) + 椒鹽南非五頭鮑 (兩隻) $208呢個係其中一款優惠孖寶,期間限定👏🏻 🔸生炸脆皮頂鴿生炸脆皮頂鴿皮脆肉嫩,表皮光滑色澤好靚,皮下有少量
呢個係其中一款優惠孖寶,期間限定👏🏻
🔸生炸脆皮頂鴿
🔸椒鹽南非五頭鮑
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️✨ (4.5/5)
❤️ 脆皮牛腩 $128
好食度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
我建議大家要先訂位,晚飯時段基本上係爆滿!呢度氣氛同服務質素都唔錯,懷舊景相當加分,打卡一流📸 職員服務態度都好好同友善👍🏻 呢度仲有啤酒小姐添﹗😂 偶爾同朋友過嚟聚吓舊,回味一吓昔日時光都相當唔錯呀💕