2017-11-18 337 瀏覽
我好少寫食評,但今次真係正宗湯死牛,唔寫唔得 ~ 事關食咗一碗淨係有蘿蔔味嘅雪濃湯! 事源一路都想試呢間雪濃湯,因為佢話係正宗咪試囉!本人去韓國一年都起碼6,7次,正唔正宗一食就知。首先由公司行過去都起碼15分鐘,都諗住唔緊要啦,好食就ok. 話哂午飯時間應該都好多人但都係得兩張檯有人 ....已經開始擔心,但睇睇menu, 價格都幾貴,所以可能因為咁無咩人。佢有 set lunch嘅,但唔係好吸引,所以睇吓其他非餐類食品。一場嚟到就梗係要試雪濃湯啦,一睇價錢,嘩$298!! 都算啦, 一次半次食豪啲。上菜啦,個湯白雪雪,應該ok. 第一啖 ..... 點解咁嘅味? 一啲牛味都無,只係甜,再撈吓啲料,嘩! 十幾舊蘿蔔係底,啲牛展味好怪 - 中伏!! 我都諗住算,一餐半餐 ...但都忍唔住問個侍應用咩煮,佢當然話用牛骨啦。但我問佢,咁點解無牛味,佢竟然答我韓國嘅雪濃湯係屬淡味,落咁多蘿蔔係要迎合香港人口味!! 我當堂O咗,你蝦啲未食過韓國菜嘅人都算,香港人會唔會想俾300蚊飲你一碗車仔麵湯底呢?唔會再嚟囉!

2017-11-17
  • no